Az ötszörösére nőtt a csempészett üzemanyag mennyisége az országban

Vágólapra másolva!
2009-ben még csak 77 ezer illegális üzemanyagot foglalt le a NAV az országban, míg tavaly már 570 ezer litert, ötször annyit, mint egy évvel korábban. A csempészet főleg az ország keleti részén okoz problémát, a Dunántúlon szinte alig találtak illegális üzemanyagot.
Vágólapra másolva!

Tavaly több mint félmillió liter üzemanyagot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ötször annyit, mint egy évvel azelőtt - írja a keddi Magyar Nemzet. Míg 2009-ben országosan 77 ezer liter üzemanyagot foglaltak le, tavaly több mint 570 ezer liter illegálisan előállított, vagy forgalomba hozott benzinre, gázolajra bukkant a hatóság. A NAV szerint a Dunántúlon és az ország közepén elvétve találtak illegális üzemanyagot, ám Szabolcsban, Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében komoly méreteket öltött a csempészet és az illegális gyártás.

Az ukrán határszakaszon több meghökkentő esettel találkoztak a NAV szakemberei, a leggyakoribb megoldás, hogy az elkövetők eltávolítják autójukból a biztonsági szelepet, ezzel 20-25 literrel több üzemanyag fér a járműbe. A csempészek a megváltoztatott autóval naponta átlépik a határt, és a benzint Magyarországon jogellenesen értékesítik. A NAV adatai szerint valóságos iparág épült ki a csempészetre és a kilométerórák visszapörgetésére.

A lefoglalt benzint és gázolajat az adóhivatal ingyen közcélokra adta át, vagy maga használta fel. Jelentős mennyiség került az önkormányzatokhoz is, a polgármesterek ugyanis ár- és belvíz idején kérelmezhetik, hogy a NAV bocsásson rendelkezésükre az elkobzott üzemanyagból, amellyel a leggyakrabban szivattyúkat hajtottak. Az adóhivatal kimutatása szerint a katasztrófahelyzetek kezelését az elmúlt 3 évben több tízezer liter illegálisan előállított vagy értékesített hajtóanyag segítette.