Nem lett semmi a Mol és a Gazprom közös gáztárolójából

Vágólapra másolva!
A Mol és a Gazprom tervezett közös magyarországi föld alatti földgáztárolóját nem építik meg, döntött a két fél a megvalósíthatósági tanulmány alapján.
Vágólapra másolva!

A Mol és a Gazprom közösen vett részt egy esetleges új föld alatti gáztároló és egyéb lehetséges tárolók megvalósíthatóságának vizsgálatában Pusztaföldváron. Erre hozták létre a Pusztaföldvár Gáztároló Zrt.-t (PFGT).

A Mol és a Gazprom közösen alapos elemzést végzett, ezt követően arra a megállapításra jutott, hogy nem ruháznak be a területen, ezért a projektcéget feloszlatták.

A korábbi tájékoztatás szerint a Mol még 2009 márciusában írt alá szerződést a Gazprom Export LLC-vel közös, 50-50 százalékos tulajdonú gáztároló vállalat alapítására. A Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával tervezett gáztároló kapacitása 1,3 milliárd köbméter lett volna napi 15 millió köbméter kitárolási kapacitással, és 2012-2013-ban kezdte volna meg a működését.

A Gazprom második embere, Alekszandr Medvegyev a Világgazdaságnak azt mondta, a vállalat nem adta fel azt atervét, hogy magyarországi gáztárolóban szerezzen érdekeltséget.