Alig maradt pénz a Malév-dolgozók bérére

Vágólapra másolva!
A munkavállalók követelése és munkabére kilencmilliárd forintot tesz ki, miközben a Malév számláin egymilliárdnál kevesebb van - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kevés pénz maradt a Malév-dolgozók bérére: egymilliárd forintnál kevesebb van a cég számláin, a munkavállalók követelése és munkabére pedig kilencmilliárd forintot tesz ki - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

A lap úgy tudja, hogy a bérgarancia-alapból 700-800 millió forint folyhat be, így ha a számlákon lévő teljes összeggel együtt kifizetik, akkor is csak a dolgozói járandóságok negyede teljesíthető. A Napi Gazdaság beszámolt arról is, hogy a jövő héten Budapesten tárgyalnak a Malévról a légitársaság ötszázalékos tulajdonosának és fő finanszírozójának, a Vnyesekonombanknak a delegációjával. A kormány delegációja február első napjaiban tárgyalt Moszkvában az esetleges új hitelről, de megegyezés végül nem született.

A lap emlékeztet arra, hogy a Malév adóssága százhúszmilliárd forint, a vagyona azonban mindössze az a két cég, amely a légitársaság leállása után is tovább működött. Egyéb vagyonelemek híján csak ezek - az amúgy szintén jelentős tartozással terhelt cégek - értékesíthetők.

A földi kiszolgálást végző Ground Handling Kft. és a repülőgépek karbantartását és javítását végző Aeroplex Kft. iránt már most van érdeklődés, de kérdés, hogy mennyiért vásárolnák meg az amúgy alapvetően nyereséges cégeket.

A Malév közölte: a számítások szerint 8,2 milliárd forintra van szükség a munkavállalói bérkövetelések és munkabérek rendezésére, amiből nettó 1,5 milliárd a dolgozóknak jár, hatmilliárd forint pedig a különböző járulékok és adók összege. A Malév közlése szerint a teljes bruttó 8,2 milliárd forint tartalmazza a végkielégítés, a felmondási idő, a szabadságmegváltás munkatörvénykönyv szerinti bruttó összköltségét és egyéb személyi követeléseket, amely összesen mintegy 7,6 milliárd forintot tesz ki, valamint a felmondás közléséig járó munkabért, amely közel 300 millió forint havonta. A Malév felhívta a figyelmet arra, hogy a bérfizetési kötelezettség a csoportos létszámleépítés bejelentésétől számított 53 napra vonatkozik.

A felszámolásba került magyar nemzeti légitársaság az MTI-nek utalt arra, hogy a pontos vagyon feltérképezése és a lehetséges források feltárása a felszámolási eljárás során történik meg. A Malév megfogalmazása szerint "ez a folyamat (...) nagy erőkkel folyik azzal a céllal, hogy a dolgozók részére a lehető legnagyobb mértékben kerüljön kifizetésre a törvény által meghatározott kötelezettség".

A Malév február 3-án állította le gépeit, és törölte minden járatát. A Malév bukásáról és az utána kialakult helyzetről szóló cikkeinket itt olvashatja el.