Év végi győzelmet aratott Orbán ellensége

Orbán Viktor, politikai visszavonulás vagy államcsőd?
Vágólapra másolva!
Az év végére sem jött össze, hogy legalább 80 százalék alá szorítsa az államadósságot a kormány. Az eredeti cél ennél jóval alacsonyabb lett volna, de ez a forint gyengülése miatt nem volt elérhető. Igaz, hasonlóan gyenge forintnál a korábbi adósságcsökkentés nélkül most még magasabb lenne a mutató.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén a GDP 80,3 százalékát érte el az államadósság - hozta nyilvánosságra az adatot a jegybank. Így az év végére sem teljesült Orbán Viktor szeptember eleji ígérete, akkor a kormányfő azt mondta, 73 százalékra fog csökkenni az államadósság. 2010 végéhez képest azonban csökkent a mutató, és ha a kormány tartja az idei évre vállalt költségvetési szigort, akkor idén még lejjebb kerülhet az államadósság, ezt egyébként az új alaptörvény elő is írja számára.

Az adósság csökkentésének terve a forint jelentős gyengülése miatt nem jött össze, pedig a magánnyugdíj-pénztári vagyon fele erre ment el. A kormány többször is igéretet tett arra, hogy a teljes vagyont erre fogják fordítani, de ez nem így történt.

Az államadósság csaknem fele devizában, főként euróban, kis részben dollárban és jenben van jegyezve, ezért ha az árfolyam gyengül 2 százalékot, akkor a GDP-arányos államadósság automatikusan 1 százalékponttal megemelkedik. A forint ősz eleje és az év vége között azonban jóval nagyobb mértékben veszített értékéből, 10-11 százalékot gyengült. Vagyis önmagában a forint leértékelődése durván 5 százalékponttal dobta meg az államadósságot.

A jegybanktörvény is betett

A forint akkori gyengülését elemzők részben a kormány gazdaságpolitikájának a számlájára írták, a régiós valuták nem veszítettek annyit értékükből, mint a magyar fizetőeszköz. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek karácsonykor azonban azt nyilatkozta, hogy a forintárfolyam az euróválság miatt gyengült. Orbán akkor azt mondta, hogy a kormány adósságcsökkentő politikája nélkül kilencven százalék körüli szinten lenne az államadósság. Hozzátette, hogy az adósságcsökkentős politikának lesz látható és érezhető eredménye, mivel ha a válság enyhül és a forint magához tér, az adósságszintünk is esni fog.

Igaz, a forinthatástól megtisztított mutató sem süllyedt az Orbán által kijelölt szintre, pedig a kormány ősszel az EU-nak már elkezdte törleszteni a 2008-as hitelcsomag esedékes részletét, és egy másik lejáró adósságot is visszafizetett. A költségvetés év végén azonban jelentősen túllőtt a célon, az eredetileg jóváhagyott előirányzat két és félszeresére rúgott a végleges hiány, ami mögött olyan tényezők is voltak, amelyek növelték az államadósságot, ilyen volt például a MÁV-tól átvállalt hitel.

Érdekesség, hogy ha a kormány év végén nem erőlteti keresztülhajtani a parlamenten a nemzetközi szervezetek akarta ellenére a jegybanktörvényt - amelyet most részben hajlandó módosítani -, akkor az államadósság 80 százalék alá került volna. December utolsó hete, amikor a parlamentben ez a törvény volt terítéken, még 306 forintos euróárfolyammal indult, aztán a jogszabály elfogadásakor, december 30-án 311 forintig szaladt az euró. Ez nem egészen kétszázalékos gyengülést jelentett pár nap alatt, a GDP-arányos államadósságot csaknem 1 százalékponttal tolva feljebb.

A görögök a csúcstartók

A Fidesz-kormány ciklusában volt ennél lényegesen magasabban is ez a mutató. A kormányváltás időszakában, 2010 második negyedévében 85 százaléknál is többet jelzett a mérőszám, azóta hektikusan mozgott. Tavaly a második negyedévben 77,7 százalékra apadt az első negyedév 82,9 százalékához képest, mert akkor jutott hozzá a kormány a nyugdíjvagyonhoz. Innen nőtt vissza főként a forintgyengülés hatására 80 százalék fölé.

A 27 tagú EU-ban még nincs minden országban meg az év végi adósságadat, a legfrissebb szám a szeptember végi állapotra vonatkozik az Eurostat adatbázisában. Ez alapján Magyarország a felső egyharmadba tartozik, az EU átlagával szinte azonos adósságot mutattunk fel. A lista egyik végén a görögök állnak 160 százalékos adóssággal, a másik végén Észtország, ahol az államadósság alig lépte túl a GDP 6 százalékát.

A magas adósságunk miatt a napokban megfeddte a magyar kormányt Brüsszel, az Európai Bizottság szerint a magas magyar állami és magáneladósodottság okozza a sérülékenységünket.

Zavarok az adósság körül

A magyar államadósság körül az elmúlt hetekben nem ment minden flottul. Mint arról az [origo] beszámolt, a kormány által felkarolt civil kezdeményezés, az Összefogás az Államadósság Ellen Alap honlapján sokáig nem volt megtalálható az az adószám, ami ismerete nélkül nem lehet felajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát az alap számára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapja nemrégen még 75 százalék körüli államadósságot jelzett, de a valóságtól erősen elrugaszkodott árfolyamfeltételezés (265,5 forintos euró) mellett, aztán pár hete levették a honlapról a kimutatást, és csak annyi fogadja az oldalra látogatót, hogy "az adósságnyomás-mérő jelenleg fejlesztés alatt áll".