Brüsszel fontolóra veszi, hogy elzárja-e előlünk az uniós pénzcsapot

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság hamarosan, akár napokon belül eldöntheti, hogy javasolja-e a Magyarországnak járó kohéziós források befagyasztását.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat. Ezt Karolina Kottova, a testület egyik szóvivője jelezte hétfőn Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. További részleteket a szóvivő nem közölt, csupán arra emlékeztetett még, hogy a témában Olli Rehn pénzügyi és gazdasági felelős az illetékes.

Közben a Népszabadság brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Bizottság a kohéziós pénzek részleges vagy teljes felfüggesztését fogja javasolni. A teljes felfüggesztés akár 500 milliárd forint befagyasztását is jelentheti.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen régebben indított eljárás nem egyszerűen folytatódik, hanem a következő szakaszba lép, mivel Magyarország sokadszorra sem tudta azt bizonyítani, hogy a költségvetési hiány megnyugtatóan, fenntartható módon, középtávon is a GDP 3 százaléka alá kerülne.

Az akkor kiadott közlemény is utalt arra, hogy a következő lépések egyikeként - mivel euróövezeten kívüli országról van szó - Magyarország esetében a kohéziós alapból származó kifizetések felfüggesztése is felmerülhet. Ilyenre egyébként az EU-ban még nem volt példa.

Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el.

Ha a Bizottság valóban javaslatot tesz a kohéziós pénzek kifizetésére, a folyamat még messze nem ér véget. Erről az európai pénzügyminiszterek tanácsa hoz döntést. Az álláspontot pedig idén év végéig még meg lehet változtatni, ha addig a magyar kormány hihető intézkedéseket hoz a hiány leszorítására.