A magyar Erste leminősítését is vizsgálja a Moody's

Vágólapra másolva!
Huszonegy kelet-közép-európai banki leányvállalat leminősítésének vizsgálatát jelentette be a Moody's kedden. A vizsgált bankok között van az Erste magyarországi leánya is.
Vágólapra másolva!

Huszonegy kelet-közép-európai, illetve FÁK-térségbeli banki leányvállalat adós- és bankbetét-osztályzatait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá kedd este a Moody's Investors Service, arra az aggodalmára hivatkozva, hogy gyengül e pénzintézetek tulajdonos bankjainak kapacitása vagy hajlandósága leányvállalataik támogatására.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a keddi európai és amerikai piaci zárások után Londonban jelentette be az intézkedést, amelynek előzményeként a múlt héten 11 európai és egy amerikai bankcsoportot is leminősítési felülvizsgálat alá vett. A Moody's kedden kezdett felülvizsgálata Magyarországon az Erste Bank helyi érdekeltségét érinti. A cég intézkedése az Erste Bank Hungary esetében a hosszú lekötésű forint- és devizabetétek "Ba3" szintű osztályzatára vonatkozik, amelynek eddigi negatív kilátását módosította a Moody's leminősítési vizsgálati státusra.

Száznál több európai bankra jelentett be negatív hitelminősítői lépést a múlt héten csütörtökön a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai "nagyon nehéz" működési környezetet teremtenek az európai bankok számára. Az intézkedés - a bankok bejegyzett székhelye alapján - nyolc osztrák, egy belga, nyolc dán, egy finn, tíz francia, hét német, 24 olasz, egy luxemburgi, hat holland, egy norvég, hat portugál, négy szlovén, 21 spanyol, öt svéd, két svájci és kilenc brit bankra terjed ki.