Még volt hova leminősíteni a görögöket

Vágólapra másolva!
Két fokozattal rontotta a görög adósság besorolását a Fitch, amelynél már csak egy kategória van a jelenlegi görög pozíciónál lejjebb: a csőd. A Fitch számára nem számít, hogy a hitelezők megállapodtak a görög kormánnyal, a veszteségek kényszerű leírása náluk azt jelentené, hogy a görögök nem tudnak fizetni, vagyis csődben vannak.
Vágólapra másolva!

Szinte biztosra veszi a görög csődöt a Fitch hitelminősítő cég, ezért két fokozattal lerontotta az uniós segítségre szoruló ország minősítését. A görög minősítés ezzel az eddigi CCC helyett C-re változik. A brit intézetnél már csak egy kategória van a jelenlegi görög fokozat alatt: a csőd.

Közleménye szerint a Fitch számára nem pozitív üzenet, hogy a görög pártok megállapodása után az európai pénzügyminiszterek is elfogadták a görög mentőcsomagot, amellyel az eladósodott országnak az EU és az IMF már a második segítséget nyújtja.

A Fitch úgy érvel, hogy a mentőcsomag tartalmazza a magánszektor részvételét is a görög mentésben, amely a gyakorlatban a görögök állampapírok magánvásárlóit vette rá arra, hogy a hitelek 53,5 százalékát írják le veszteségként, hogy legalább a maradékot megkaphassák. A Fitch szerint ez nem más, mint a csőd felé tett lépés.

A Fitch kilátásba helyezte, hogy a D minősítési kategóriába fogja sorolni a görög kötvényeket, ha megvalósul a kötvénycsere. Ugyanis a veszteség leírása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magánhitelezők visszaadják a régi kötvényeiket, és új, kisebb értékűeket kapnak cserébe.

Görögország eddig CCC kategóriában volt, ami a Fitch skálája szerint a nagyon bizonytalan, erősen spekulatív kategóriát jelenti. A szerdán kapott besorolás, a C azt jelenti, hogy erősen bizonytalan, lehetséges vagy közeli a csődhelyzet, de a hiteltörlesztés egyelőre folyik még. A D azt jelenti, hogy az ország nem tudja teljesíteni a fizetési kötelezettségeit, vagyis csődbe került.