Japán 50 milliárd dollárt ad az IMF-nek válságkezelésre

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalapnak összesen 500 milliárd dollárra van szüksége, hogy finanszírozni tudja az európai adósságválságot, de ehhez olyan országtól is pénzt kell kérnie, mint Kína, Brazília, India és Oroszország.
Vágólapra másolva!

Japán azt tervezi, hogy 50 milliárd dollárig terjedő összeget ad a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) arra, hogy az segítséget nyújthasson az európai adósságválság leküzdéséhez - közölte a japán pénzügyminisztérium egyik tisztségviselője. Elmondta, hogy a szigetország kormánya egyelőre a folyósítandó összeg pontos nagyságát vizsgálja. A tisztségviselő megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a japán hozzájárulás legfeljebb 50 milliárd dollár (37,8 milliárd euró) lesz.

A forrás megjegyezte, Japán nem határozza meg a pontos összeget a világ 19 legfejlettebb gazdaságú, illetve vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek február 25-én és 26-án Mexikóban tartandó találkozója előtt.

Az Asahi Simbun című lap szerint Tokió a hozzájárulás véglegesítése előtt szeretné látni, más országok mennyi pénzt adnak az IMF-nek. A valutaalap január 18-án közölte, még 500 milliárd dollárt kellene összegyűjtenie ahhoz, hogy finanszírozni tudja a pénzügyi nehézségekkel küszködő országok hiteligényeit. A kilátásba helyezett 500 milliárd dollárból az európai országok 200 milliárdot adnának össze, a többit egyebek mellett olyan feltörekvő országoktól is várja az IMF, mint Kína, Brazília, India és Oroszország.