NGM: Újból téved az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium emlékeztet rá, hogy Brüsszel 0,3 százalékpontot tévedett a tavalyi előrejelzésében, ezért feltételezhető, hogy a 2012-re adott előrejelzése sem pontos. Az Európai Bizottság prognózisa az év egészében 0,1 százalékos csökkenéssel számol.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem ért egyet az Európai Bizottság februári időközi előrejelzésével, és közleményében azt írja, az EB által jelzett gazdasági csökkenés helyett az eurózóna átlagát meghaladó ütemben bővülhet a magyar gazdaság az idén. A minisztérium emlékeztet rá: egy évvel ezelőtt a bizottság 2011-re 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést prognosztizált. Ezzel szemben a KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a magyar GDP 1,7 százalékkal bővült, vagyis Brüsszel 0,3 százalékpontot tévedett tavalyi előrejelzésében - áll a közleményben.

Ezek alapján az NGM szerint joggal feltételezhető, hogy a 2012-re adott előrejelzés sem pontos. Nagy valószínűséggel Magyarország nemhogy csökkenést, de az eurózóna átlagát jóval meghaladó növekedést mutat majd fel - áll a közleményben.

Mindezt erősíti az a tény a minisztérium szerint, hogy a bizottság megállapítja: 2011-ben a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az őszi várakozásoknál. Az idei hatások közül meg is említik, hogy a bankszövetséggel kötött megállapodásnak köszönhetően a hitelezés visszaesése mérsékeltebb lehet. Ezenkívül a bérkompenzáció miatt a bérek emelése is a korábban gondoltnál kisebb terhet jelent a vállalkozások számára - írja az NGM.

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett prognózisában az első negyedév után javuló növekedési tendenciát jósol ugyan Magyarországnak, de az év egészében 0,1 százalékos csökkenéssel, gyakorlatilag stagnálással számol. A bizottság emlékeztetett arra, hogy tavaly elsősorban a jó exportteljesítménynek köszönhetően bővült a magyar gazdaság 1,7 százalékkal. Tavaly az év második felében a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult, mint azt az őszi előrejelzésükben vélték.