Március 15. után is megmentik a rossz adósokat

Vágólapra másolva!
Meghosszabbítják az eredeti március 15-i határidőt, később is kérhetik hiteleik forintra váltását és tartozásuk 25 százalékos elengedését a rossz adósok - tudta meg az [origo] a Magyar Bankszövetségtől. A kérdésről a bankszövetség és a gazdasági minisztérium képviselői egyeztettek, napokon belül tájékoztatják a devizaadósokat, és megszületnek a még hiányzó szabályok. Ezek hiányában még senki nem tudta beadni az igényét a bankokhoz.
Vágólapra másolva!

Egészen biztos, hogy meghosszabbítja a kormány a nehéz helyzetben lévő devizaadósoknak kínált segítség igénybevételének határidejét, mivel az eredeti határidőn belül az érintettek nem tudnák azt igénybevenni.

Erről a gazdasági minisztérium szakértői és a bankszövetség már egyeztett, a szükséges módosításokat a minisztérium kezdeményezni fogja, és napokon belül nyilvánosságra hozza a szükséges részleteket is. Mindezt Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője mondta el az [origo] kérdésére.

A lehetőség azoknak a devizaadósoknak szól, akik már tavaly szeptember 30-án 90 napnál hosszabb csúszásban voltak devizaalapú lakáshitelükkel, elmaradásuk elérte a minimálbér összegét, ingatlanjuk értéke nem haladja meg a 20 millió forintot, és azért csúsztak meg a törlesztéssel, mert jelentősen romlott a fizetőképességük. Erre a körre dolgozták ki azt a megoldást a bankok (és ezt rögzítették a kormánnyal kötött tavaly decemberi megállapodásban is), hogy ha az adós igényli, akkor a bankja forintra váltja tartozását, 25 százalékot elenged az adósságból, a fennmaradó hitel törlesztéséhez pedig az állam kamattámogatást is nyújt.

Feltételként azt írták elő, hogy az adósnak igazolnia kell fizetőképességének romlását és március 15-ig jeleznie kell az igényét.

Az [origo] banki körkérdése alapján eddig egyetlen igénybejelentés sem volt a nagyobb kereskedelmi bankoknál (a tíz legnagyobb intézményt kérdeztük meg, közülük nem mindenki válaszolt), az érdeklődés pedig szórványos. Néhány banknál naponta legfeljebb egy tucat telefonos érdeklődőről, máshol ennél nagyobb intenzitásról számoltak be. A bankok minden esetben türelemre intették az ügyfeleket, mivel nincs minden szabályozva.

A forintra váltás és a 25 százalékos adósság elengedés lehetőségét furcsa mód a tavaly év végén hozott víziközmű-szabályozásoról szóló törvénybe foglalták, de arra vonatkozóan semmiféle rendelkezés nincs, hogy milyen igazolásokat fogadhatnak el a bankok az adós fizetőképességének a romlásáról.