Az idén most a legkevésbé kockázatos Magyarország

Vágólapra másolva!
Idei mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a pénteki londoni kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a pénteki londoni jegyzésben 518 bázispont környékén mozgott az előző esti 525,0 bázispontos záró után.

Az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvények CDS-árazása az idén először süllyedt 520 bázispont alá. Az árazás tükrözi a piac derűlátását a görög adósságátrendezési tervekkel és az azonnali görög államcsőd elkerülhetőségével kapcsolatban.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont - tízmillió euró magyar kötvényadósságra évi 750 ezer euró - feletti rekordokon jártak, vagyis az év eleje óta több mint 230 ezer euróval lett olcsóbb az irányadó futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számolt törlesztésbiztosítási díja a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.