A gazdasági bizottság támogatta Rogán árfolyamgát-javaslatait

Vágólapra másolva!
A fideszes politikus javaslatai felrúgják a bankok és a kormány közötti decemberi megállapodást. Rogán Antal javaslatának értelmében az árfolyamgát új rendszerében az ingatlanokra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálják 30 millió forintban.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága támogatta hétfői ülésén Rogán Antal (Fidesz) módosító javaslatait az árfolyamgát új rendszerére. A kormány képviselője által is támogatott javaslatban Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Németh Zoltán fideszes képviselő azt indítványozta: az árfolyamgát új rendszerében az ingatlanokra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálják 30 millió forintban.

A javaslat egyértelműen szembemenne a bankok és a kormány tavaly decemberi megállapodásával. A javaslatot a múlt héten az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága is felkarolta, jóllehet a felvetést az ellenzéki tagok hevesen támadták. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára úgy érvelt, az ingatlankorlát eltörlése mindössze néhány milliárd forint többletkiadást jelentene a központi büdzsének az eredeti javaslathoz képest, vagyis az a költségvetés szempontjából kezelhető.

Megkapta a támogatást Rogán Antal azon módosító javaslata is, amely szerint a közszférában dolgozóknak adott egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a fennálló devizakölcsön-tartozás előtörlesztésére kell átutalni, és ennek elszámolásáért a pénzintézetek előtörlesztési díjat nem számolhatnak fel.

A testület elvetette ugyanakkor Heintz Tamás (Fidesz) javaslatát, hogy az árfolyamrögzítésnél a japán jennél alkalmazott mértéket a tervezett 2,5 forintról 2 forintra csökkentsék, amelyet a kormány nem támogatott.

A Magyar Bankszövetség elnöksége hivatalosan csak a következő, március 5-i elnökségi ülésen tárgyalja meg a fideszes javaslatokat.