Adócsökkentéssel pörgetné a gazdaságát Kína

Vágólapra másolva!
Élénkítené a hazai fogyasztást Kína, ezért csökkenti a cégek társasági adóját. A jelenlegi exportfüggő kínai gazdasági modell hosszú távon nem tartható, ezért a miniszterelnök nagyszabású reformokat tervez.
Vágólapra másolva!

Kína csökkenteni akarja a cégek társasági adóját, valamint az energia- és a nyersanyagok importvámját a hazai fogyasztás élénkítésére, továbbá az exportfüggőség csökkentésére. Peking az oktatásra, az egészségügyre és egyéb szociális területekre is többet tervez költeni a háztartások terheinek enyhítése és a személyi fogyasztás növelése érdekében. Kína mérsékli a zöldségfélék általános forgalmi adóját, valamint a földhasználatra, illetve a mezőgazdasági termények kereskedelmére vonatkozó egyéb adókat is a pénzügyminiszter keddi bejelentése szerint.

A kínai kormány január elsejétől több mint 730 termékcsoport esetében már csökkentette az importvámokat, hogy könnyítse az energia és a fejlett berendezések importját. Az ország intézményi és strukturális problémáinak orvoslására a bel- és gazdaságpolitika szinte minden területén reformokat lát szükségesnek Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök - derült ki a kínai parlament éves ülésszakának hétfői nyitónapján elhangzott beszédéből.

Kína vezetése a tavalyi 9,2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülés után sokkal visszafogottabb, 7,5 százalékos gazdasági növekedést irányzott elő erre az évre. A Világbank és más szakértők szerint is a kínai gazdaság fordulóponthoz érkezett és sürgősen új fejlesztési stratégiára van szükség. Kína jelenlegi - exportra épülő - növekedési modellje nem tartható - jelentette ki Robert Zoellick, a Világbank elnöke nemrégiben, a China 2030 címmel kiadott világbanki jelentés kapcsán. Zoellick szerint csökkenteni kell a kínai gazdaság függését az exporttól, és a hazai kereslet erősítésére kell hangsúlyt helyezni. A világ második számú gazdasága az eddigi rekordévben, 2007-ben, 14,2 százalékkal bővült.