Két hónap alatt összejött az egész éves hiány fele

Nemzetgazdasági Minisztérium épülete
Vágólapra másolva!
Ennél rosszabbul 2008 óta csak tavaly indult az év a költségvetésben. Februárban csaknem 400 milliárdos hiány keletkezett.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy év második legnagyobb februári hiánya keletkezett a költségvetésben 2012-ben, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gyorstájékoztatójából. A múlt hónapban 394 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam. Ennél rosszabb február tavaly volt, akkor 437 milliárd forintos deficit jött össze egyetlen hónap alatt.

A mostani nagy deficit hatását részben tompítani tudja a szokatlanul nagy januári többlet. Idén az első hónapban több mint százmilliárdos szufficittel büszkélkedhetett a kormány.

Az első két hónapot együttvéve azonban nem megnyugtató a kép. Az összességében közel 290 milliárd forintos, február végéig felhalmozódott hiány ugyan forintban mérve egyáltalán nem kirívóan magas a 2008-ig visszanézett adatokat tekintve, de az egész évre tervezett hiány százalékában kifejezve már nem ilyen szép a kép. Idén két hónap alatt az egész évre jóváhagyott, 576 milliárd forintos deficit fele már összejött, ennél rosszabbul csak tavaly indult az év. Akkor ugyanennyi idő alatt az eredetileg tervezett deficit 81 százaléka állt elő, nemsokára aztán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére egy 250 milliárdos kiigazítást (stabilitási tartalék megképzését) rendelt el a kormány. Tavaly aztán év végére, az újabb kiigazító csomagok ellenére is a végleges deficit a parlament által eredetileg törvénybe iktatottnak a két és félszerese lett.

Kockázatok most is vannak szép számmal, ahogyan ezekre az [origo] rámutatott. Ezek miatt is rendelhetett el a kormány néhány héttel ezelőtt harmincmilliárdos kiigazító csomagot.

A szigorra szükség van ahhoz, hogy az EU-val folytatott viták egyik kulcskérdésében, a GDP arányában mért költségvetési hiány 3 százalék alatt való tartásában sikerüljön a vállalást teljesíteni.