Matolcsy sürgeti az EKB-t

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
Az uniós eljárásnak megfelelő módon levelet írt Matolcsy György Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének, amelyben a hivatalos véleményét kéri a jegybanktörvény módosításáról. Az európai jegybank korábban kifogásolta, hogy nem egyeztet vele a kormány a magyar jegybanki szabályozásról, pedig erre az uniós jog kötelezi. A nemzetgazdasági miniszter a levélben sürgős választ kért, hogy gyorsan indulhassanak az IMF-tárgyalások.
Vágólapra másolva!

A jegybanktörvény módosítása "fontos az Európai Unióval és az IMF-fel folytatott tárgyalások sikerességéhez, ezért a törvény módosítását minél gyorsabban el kell fogadni" - magyarázza Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének írt levelében, miért kéri őt a módosítás sürgős véleményezésére.

A jegybanktörvényt nevezte meg az Európai Bizottság a hiteltárgyalások elkezdésének egyik feltételeként. A kormány José Manuel Barrosótól azt a kritikát is megkapta, hogy nem egyeztet az érintettekkel a jegybanktörvény módosításáról, ezért Matolcsy György ezúttal az uniós szabályok szerint kérte az EKB véleményét. A levélből az is kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank véleményét is kikérte a miniszter.

A levélhez csatolta Matolcsy a törvénymódosító indítvány tervezetét is, amely még nem került a parlament elé. A javaslat a tavaly elfogadott jegybanktörvény több kifogásolt bekezdését kiveszi, így az új terv szerint a kormány nem kapja meg a monetáris tanács napirendjét, illetve törlik, hogy a kormány részt vehet a tanács ülésén. Megszüntetik az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek azt a bekezdését is, amely lehetővé teszi a PSZÁF és az MNB összevonását.

Az Európai Központi Bank - megismételve a korábbi kormányoknak is jelzett kifogását - azt is jelezte, hogy nem felel meg az uniós jognak a jegybankelnöki eskü, ezen azonban nem változtat az új módosítás. Az EKB azt szeretné elérni, hogy az eskü ne csak a magyar alkotmányra vonatkozzon, hanem tükrözze a jegybankelnök kettős szerepét. Az MNB elnöke ugyanis a Központi Bankok Európai Rendszeréhez is tartozik, ezért felelős az európai monetáris politikáért is.

Nem érinti a módosító javaslat Simor András fizetését sem. Az MNB-elnök jelezte, hogy a kétmilliós bérplafon eltörlése esetén lemond a fizetéséről, és jótékony célra ajánlja fel. Az EU-nak nem a bérplafonnal volt gondja, hanem azzal, hogy a kormány egyoldalúan, az MNB-vel való egyeztetés nélkül vezette be.