Hiába az IMF-hitel törlesztése, februárban nőtt az államadósság

Vágólapra másolva!
Nagyon sok állampapírt adott el az adósságkezelő, ez erősebbnek bizonyult a forinterősödés és az IMF-hitel törlesztésének hatásánál, így februárban közel 50 milliárddal nőtt a költségvetés adóssága.
Vágólapra másolva!

Február végén 20 583 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett adatokból. (A teljes államadósság ennél az önkormányzatok adósságállományával több, arról azonban nincsenek havi adatok, csak évesek.) Ez 47 milliárd forinttal több, mint amennyi január végén volt.

Az adósságnövekedés két okból is meglepő. Februárban elkezdte az ország törleszteni az IMF-től felvett hitelt, 180 milliárd forintnyi törlesztőrészletet utalt át a Valutaalapnak. A múlt hónapban ráadásul a forint is erősebb szinten zárt, mint januárban, ez pedig valamelyest segített abban, hogy az államadósság, amelynek közel fele devizában (javarészt euróban és dollárban, kisebb részt jenben) van, forintban kifejezett értéke csökkenjen.

Ennél a két tényezőnél azonban erősebb volt az, hogy a kedvező piaci hangulatot kihasználva óriási összegben adott el állampapírokat az ÁKK. Februárban 410 milliárd forinttal nőtt a forintban jegyzett állampapírok állománya.

Az államadósság csökkentését Orbán Viktor az egyik fő gazdaságpolitikai célként határozta meg. Tavaly azonban a forint gyengülése miatt alig sikerült csökkenteni az adósság GDP-hez viszonyított mértékét, idén januárban azonban csökkeni tudott a mutató.