Hitelezői több mint nyolcvan százalékát győzte meg Görögország

Vágólapra másolva!
Egy görög kormányzati tisztségviselő szerint a magánbefektetők a görög kötvényeik több mint nyolcvan százalékánál vállalták, hogy azokat jókora veszteségeket elkönyvelve új papírokra cserélik.
Vágólapra másolva!

A csütörtök esti határidőig a görög kötvények tulajdonosainak több mint nyolcvan százaléka jelezte, hogy jókora veszteségeket lenyelve részt vesz a görög kötvénycserében - írja a BBC egy közelebbről meg nem nevezett görög tisztségviselő tájékoztatására hivatkozva. A végleges adatot pénteken reggel ismerteti a görög kormány.

A kötvénycsere-program célja az volt, hogy rávegyék Görögország hitelezőit: írják le önként veszteségként az általuk birtokolt kötvények értékének több mint felét.

A görög kormány korábban abban bízott, hogy a programban a részvétel el fogja érni a 90 százalékot. Londoni elemzők ezt túlzott optimizmusnak tartották, de abban biztosak voltak, hogy a részvétel el fogja érni az érvényesítéséhez szükséges 66 százalékos alsó határt. Ennél a szintnél ugyanis a görög kormánynak jogában áll kiterjeszteni a veszteség leírást, vagyis kényszerítheti arra a hitelezőket.

A görög kormány deklarálta is, hogy élni fog ezzel a jogával, de csak akkor, ha a csatlakozás legalább 75 százalékos lesz, egyébként pedig az a célja, hogy a hitelezők legalább 90 százaléka belemenjen a kötvénycserébe.

Ha a hitelezők több mint 90 százaléka vállalná önként a kialkudott veszteséget, akkor az azt jelentené, hogy Görögország adóssága közel 100 milliárd euróval csökken. Ha végül ezt a szintet nem éri el a csatlakozók száma, de több lesz, mint az összes hitelező kétharmada, akkor a kormány a fent említett kényszerrel élhet. Ekkor azonban nem lehet majd önkéntességről és megállapodásról beszélni, így az az államcsőd beismerése lenne. Ha a kétharmadot sem érné el ez az arány, az szinte biztosan rendezetlen államcsődhöz vezetne.

A kötvénycsere végrehajtása feltétele annak, hogy az Európai Unió és az IMF 130 milliárd euró friss hitelt nyújtson Athénnek, ami nélkül Görögország két héten belül fizetésképtelenné válna.