Minden ötödik aktív korú ember munkanélküli Somogyban

Vágólapra másolva!
Harmincezer embernek nincs munkája Somogy megyében, Csurgó környékén minden harmadik aktív korú ember munkanélküli.
Vágólapra másolva!

Somogy megyében az országos átlagot jóval meghaladó, 22 százalékos a munkanélküliség. A megyei munkaügyi központ legfrissebb összesítése szerint csaknem harmincezer állástalant tartanak nyilván.

A kistérségek közül a Csurgó, a Barcs, a Kadarkút és a Lengyeltóti központú térségben a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. A legnagyobb értéket - 32,6 százalékot - Csurgó környékén mutatták ki, a térségben csaknem minden harmadik aktív korú ember állásnélküli.

Csak kevéssel jobb a helyzet a barcsi, a kadarkúti és a lengyeltóti kistérségben, ahol szintén az országos átlag háromszorosát meghaladó - 30 százalék feletti - az állástalanok száma.

Somogyban a legkedvezőbb a helyzet a siófoki kistérségben, ahol 14,3 százalékos a munkanélküliség. A balatonföldvári és a kaposvári kistérségben 16,5, illetve 17,9 százalék, míg Marcali és Tab környékén a megyei átlaghoz közeli - 22,5, illetve 23,4 százalék - a nyilvántartott állástalanok aránya.

Az országban átlagosan 14,6 százalékos a munkanélküliség, de nagyok a területi különbségek, Borsod megyében például több mint tíz százalékkal az átlag felett volt januárban a a munkanélküliség.