Bezár az Aegon magánnyugdíjpénztára is

Vágólapra másolva!
A megváltozott szabályozási környezet, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülése miatt megszünteti magánpénztárát az Aegon. A tagok átvihetik egy másik pénztárba a megtakarításukat vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. Ezzel az egyik legnagyobb szereplő tűnik el a piacról.
Vágólapra másolva!

Az Aegon azt fogja javasolni a küldöttközgyűlésnek, hogy döntsön a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről - adta hírül a társaság, amely a tavaly év eleji visszalépések után a harmadik legnagyobb szereplő volt a piacon. Az ING és az OTP magánpénztára után közel 17 ezer tagot számlálva a harmadik volt a nagyság szerinti rangsorban. Év eleje óta már több pénztár bedobta a törülközőt, és borítékolható volt, hogy további sorozatos pénztárbezárások jönnek. Erről bővebben itt olvashat.

Az Aegon tagjai az eddig felhalmozott megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. A döntés semmilyen formában nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztári tagok megtakarításait - erősítették meg a társaságnál.

Az Aegon a tavaly december 30-án kihirdetett Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvénnyel indokolja döntését. A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztári tagok bruttó keresetéből levont 10 százalékos nyugdíjjárulék - a tagok magánnyugdíjpénztári számlája helyett - teljes egészében a nyugdíjbiztosítási alapba kerül. Ezzel a magánnyugdíjpénztárak elveszítették a működésükhöz szükséges bevételt, és így a magánnyugdíjpénztári ágazat további fenntartása olyan plusz terhet jelentene a tagságnak, amely mellett a pénztári megtakarítás már nem lenne feltétlenül jövedelmező.

A pénztártagokat még a március 31-ei visszalépési határidő előtt levélben értesítik a várható változásról, és felajánlják részükre, hogy megtakarításaikat átvihetik más magánnyugdíjpénztárba, vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A várható döntés nem érinti az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári ágazatát, amely továbbra is változatlan feltételekkel kezeli tagjai vagyonát - írta a társaság, hozzátéve, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás esetén továbbra is 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az egyéni befizetések után, és a megtakarítás kamatadómentes.