Felminősítette Görögországot a Fitch

Vágólapra másolva!
Spekulatív, de már nem csődhelyzeti besorolást állapított meg a görög adósságra kedden a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings.
Vágólapra másolva!

Előzetes bejelentésének megfelelően visszaemelte Görögországot a korlátozott nem törlesztői kategóriából, és mélyen spekulatív, de mégsem csődhelyzeti új szuverén besorolást állapított meg a görög adósságra kedden a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a magánbefektetők részvételével végrehajtott adósságcsere-program jelentősen javította Görögország adósságszolgálati profilját.

A legnagyobb európai hitelminősítőnél így Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzata a nem törlesztői státust jelző "RD" - restricted default - szintről B mínuszra módosult, stabil kilátással.

A Fitch ugyancsak B mínusz osztályzatot adott az adósságcsere során a magánbefektetőknek kibocsátott, görög jogi szabályozás hatálya alá eső új kötvényekre. A görög kormány keddi bejelentése szerint a magánbefektetők 96 százaléka vett részt az értékvesztéssel végrehajtott adósságcserében, és ennek során elsődlegesen 177 milliárd euró névértékű, görög jogi szabályozás hatálya alá eső állampapírt cseréltek új kötvényre.

A Moody's hitelminősítő a múlt héten közölte, hogy saját meghatározása alapján nem törlesztőnek tekinti Görögországot az adósságcserébe bevont államkötvények esetében. A cég közölte azt is, hogy Görögország adósosztályzata marad C, amely az osztályzati módszertanában a lehetséges legrosszabb besorolás.