Az IMF reformját szorgalmazza Kína

Vágólapra másolva!
A kínai miniszterelnök-helyettes szerint kedvezőek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) törekvései, amelyekkel a szervezet segíti, hogy a feltörekvő piacok és a fejlődő országok is hallathassák a szavukat a nemzetközi pénzügyekben. Az IMF vezetője úgy látja, a kínai gazdaságban struktúraváltásra lenne szükség, vagyis a beruházások és az export helyett a hazai kereslet bővítésére kellene koncentrálnia az országnak.  
Vágólapra másolva!

"Kína arra számít, hogy az IMF folytatja reformját, és jobban beteljesíti szerepét a globális gazdaság stabilizálásában, illetve a nemzetközi pénzpiacon" - mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes vasárnap Pekingben, amikor találkozott Christine Lagarde-dal, az IMF vezetőjével. Hozzátette, Kína továbbra is nyitott arra, hogy részt vegyen a szervezet reformjában.

Peking korábban - Angela Merkel német kancellár látogatása alkalmával és a Kína-EU csúcstalálkozón - is jelezte az Európai Unió vezetőinek, hogy kész az euró megmentésében aktív szerepet játszani, de előnyben részesítené például, ha mindez az IMF közvetítésével, a szervezet csatornáin keresztül valósulna meg. Kína ezzel és a reform emlegetésével a maga és más feltörekvő országok szerepének - általa kívánatosnak tartott - kiterjesztésére utal. Li szerint a világgazdaságban és a nemzetközi pénzpiacokon egyre nagyobbak a kockázatok, az adósságválságból pedig egyes országok nehezen és hosszú idő alatt lesznek képesek kiszabadulni.

A kínai politikus jónak nevezte az IMF törekvéseit, amelyekkel a szervezet segíti, hogy a feltörekvő piacok és a fejlődő országok is hallathassák a szavukat a nemzetközi pénzügyekben. Li egyúttal szorgalmazta az olyan multilaterális intézmények szorosabb együttműködését, mint a G20-ak csoportja és az IMF. (A G20 a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet.)

Változásra van szükség Kínában az IMF-vezető szerint

Lagarde Pekingben a globális gazdasági kilátások elhúzódása közepette Kína meghatározó globális szerepének a fenntartását szorgalmazta, és emlékeztetett arra, hogy az ország az elmúlt három évtizedben látványos gazdasági növekedést produkált, miközben 370 millió munkahelyet teremtett és mintegy félmilliárd embert szabadított meg a súlyos szegénységtől. Az IMF vezetője fontosnak tartotta a kínai gazdasági növekedés fenntartásának szükségességét, a növekedés forrásainak megváltoztatását, vagyis a beruházások és az export helyett a hazai kereslet bővítését, valamint az emberek megélhetési körülményeinek javítását. Lagarde szerint Kína legfelsőbb vezetői támogatják a szükséges struktúraváltást, amire szükség van ahhoz is, hogy a kelet-ázsiai ország továbbra is a világgazdaság növekedésének legerőteljesebb motorja maradhasson.