A termékdíjas szabályozást is bepanaszolták Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Egy szakmai szervezet az uniós előírások megsértését kifogásolja a termékdíjtörvény 2011-es módosításánál.
Vágólapra másolva!

Újabb panaszlevéllel fordult a magyar környezetvédelmi termékdíjas szabályozás átalakításával kapcsolatban az Európai Bizottsághoz a Pro Europe nevű szervezet - értesült a Világgazdaság.

Az európai országokban tevékenykedő, csomagolási hulladékok kezelését koordináló szervezeteket tömörítő szakmai szervezet a levélben a termékdíjtörvény 2011-es módosításával kapcsolatban az európai uniós notifikációs előírások megsértését kifogásolja a lap pénteki számában megjelent írás szerint.

A Világgazdaság felidézi, hogy a Pro Europe képviselői is aláírták azt a nemrégiben az Európai Bizottság főtitkárának küldött levelet, amelyben tizenegy - az élelmiszeripart, az italgyártókat, a csomagolóipari cégeket, a gumiabroncsgyártókat és az e-hulladékok kezelésének területét képviselő - szakmai szervezet kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a termékdíjtörvény miatt. Ugyanakkor ebben a levélben az aláírók nem eljárásjogi, hanem tartalmi szempontból támadják a 2012. január elsején életbe lépett új szabályozást.

A levélben diszkriminatívnak értékelték a törvény előírásait, és vitatták, hogy azok megfelelnek-e az EU hulladékkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseinek. A 11 szervezet a levélben aggodalmát fejezte ki a csomagolási hulladékok kezelése területén Magyarországon 2011 végéig meghatározó szerepet betöltött - Pro Europe-tag - ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. fémjelezte hulladékkezelési-finanszírozási rendszer megszűnése miatt is, amelynek a szerepét az állam által újonnan létrehozott Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség igyekszik betölteni.