Hárman versenyeznek a Világbank főnöki székéért

Vágólapra másolva!
Nigéria mostani, Kolumbia volt pénzügyminisztere és Obama koreai születésű jelöltje közül kerül majd ki az új bankelnök, várhatóan április 20-án. A Világbanknak 1944 óta mindig amerikai elnöke volt.
Vágólapra másolva!

A Világbank közölte, hogy a pénteken lejárt határidőig az amerikai Jim Young Kimet, a Dartmouth College elnökét, Ngozi Okonjo-Iwealát, Nigéria pénzügyminiszterét és José Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügy-, illetve mezőgazdasági minisztert jelölték az elnöki posztra - írja a Reuters. Az új bankelnök személyéről várhatóan április 20-án dönt a 25 tagú kormányzó tanács.

Az intézmény 1944-es megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be. Barack Obama amerikai elnök pénteken jelentette be Jim Young Kim jelölését a Világbank élére. Az orvosi diplomával rendelkező, Dél-Koreában született Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt.

A nigériai pénzügyminisztert három fekete-afrikai ország, Dél-Afrika, Angola és Nigéria jelölte. Okonjo-Iweala asszony 2003 óta Nigéria pénzügyminisztere, 2007-2011 között a Világbank igazgatója volt.

A volt kolumbiai pénzügyminisztert Brazília javasolta a posztra, Dominika támogatásával. Ocampo jelenleg a Columbia Egyetem professzora.