Egy rakás pénzt kaptak az oroszok

Vágólapra másolva!
Az ezredforduló óta felzárkózó ország nem bocsátott ki ilyen értékben külföldi devizában jegyzett kötvényt. A kibocsátással Oroszország teljesítette az idei évre tervezett összes külföldi hitelfelvételét is.
Vágólapra másolva!

Nagy érdeklődés kísérte szerdán Oroszország hétmilliárd dolláros európai kötvénykibocsátását. Ez a legnagyobb értékű, külföldi devizában jegyzett kibocsátás egy felzárkózó ország részéről 2000 óta. A hétmilliárd dollárból 3 milliárd 30 évre szól, hozama 250 bázisponttal haladja meg a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegyét. Kétmilliárd dollár 10 évre, a további kétmilliárd öt évre szól, a hozamok 240, illetve 230 ponttal vannak az ugyanilyen futamidejű amerikai adósságpapírok fölött.

Elemzők szerint az orosz állampapírok viszonylag olcsónak számítanak az ország hitelképességének megítélése és a nemzetközi tőkepiaci helyzetének tekintetében, és jelzik a külföldi befektetőknek az orosz gazdaságba és elsősorban az olajiparba vetett bizalmát. A kibocsátással Oroszország teljesítette az erre az évre tervezett összes külföldi hitelfelvételét.