Elég lenne egyfajta nyugdíjpénztár

Vágólapra másolva!
A Pioneer Alapkezelő szerint, mivel a kormány többé nem szeretne járulékot átengedni a magánpénztári rendszernek, a második pillér elveszíti társadalombiztosítási funkcióit, és tartalmában az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerhez idomul, ezért érdemes lenne összevonni a két pénztári formát.
Vágólapra másolva!

Az összevonás egyszerűsítené és olcsóbbá tenné a rendszert. Úgy vélekedett, nem várható nagy volumenű visszalépés a társadalombiztosítási rendszerbe, mert akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradtak, megfontoltan választották ezt a formát - mondta Vízkeleti Sándor, az alapkezelő vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Mivel a pénztárak vagyonkezelési tevékenysége a befektetési alapokéhoz és az értékpapír-megtakarítások értékpapírszámlán való nyilvántartásához (kollektív befektetés-kezelés, egyéni számlavezetés) hasonlít, indokolt lehet a nyugdíjpénztári szabályozás közelítése a befektetési alapokéhoz.

S mivel a megtakarítások kezelése a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kezeléséhez is hasonló, ha a magánpénztári tagok önkéntes pénztárakba vihetnék át megtakarításaikat, lenne értelme annak is, hogy nyesz számlára helyezhessék el a felhalmozott vagyont - tette hozzá a vezérigazgató.