Cséfalvay: 130 milliárdos kiigazítás kell az idén

Vágólapra másolva!
A GDP fél százalékának megfelelő, azaz 130-140 milliárd forintos kiigazítást kell végrehajtani az idén ahhoz, hogy tartani lehessen a kormány által kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Figyelő hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint ha a Széll Kálmán-terv "száz százalékban teljesül, akkor gyakorlatilag össze is jöhet ez az összeg". Hozzátette, "nem akkora tételről van szó, amekkorát ne lehetne kényelmesen megtakarítani a büdzséből", vagyis a kormány szándéka szerint nem további adóemelés, hanem "állami intézmények hatékonyabb forrásfelhasználása" lesz a pénz forrása.

Cséfalvay azt ugyanakkor nem tagadta, hogy ha elbukik az Európai Bíróságon a távközlési különadó, akkor a kieső hatvanmilliárd pótlására jöhet új adónem. "Az alaptörvényben szerepel ez a lehetőség, és az alaptörvény érvényben is van. Ám meg kell várni a bírósági ítéletet" - jelentette ki.

A Töröcskei István, az Államadósság-kezelő Központ vezetője által felvetett devizakötvény-kibocsátásról az államtitkár azt mondta, "logikus", hogy csak az EU/IMF-megállapodás után "menjünk ki a piacra, ugyanakkor logikus az is, hogy az ÁKK-val együtt figyeljük a piacot".

A Széll Kálmán-tervben foglalt átalakításokról Cséfalvay közölte, erre az évre maradt a közösségi közlekedés, valamint az önkormányzati reform befejezése, és a rokkantnyugdíjak átminősítése is "most fordul élesbe". A jövőre megszűnő különadókból befolyó pénz pótlásáról úgy vélekedett, "alapvető kérdés a 2013-as gazdasági bővülés".