Amnesztiát hirdetnek a spanyol adócsalóknak

Vágólapra másolva!
Tízszázalékos bírság megfizetése ellenében Spanyolországban legalizálni lehet az eltitkolt jövedelmeket - ez is része a kormány most meghirdetett takarékossági csomagjának.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány a pótköltségvetés ismertetésekor jelentette be, hogy az adócsalók az eltitkolt összeg 10 százalékának, illetve a külföldön tartott vagyonok 8 százalékának megfizetésével részesülhetnek amnesztiában. A kormány ettől az intézkedéstől 2,5 milliárd eurós bevételt remél.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint az adóamnesztia hírét nagy felháborodás fogadta Spanyolországban. A jobboldali El Mundo "botrányosan igazságtalannak" és "etikailag megkérdőjelezhetőnek" nevezte az intézkedést, amely a lap szerint aláássa a kormány hitelességét az adóelkerülés elleni harcban.

A száz napja hatalmon lévő konzervatív Rajoy-kabinet pénteken mutatta be felülvizsgált költségvetését, amely összességében 27 milliárd eurós költségcsökkentést, illetve adóemelést irányoz elő. A cél, hogy az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékára csökkenjen a tavalyi 8,5 százalékról.

Az euróövezet pénzügyminiszterei a március közepén tartott tanácskozásukon csaknem egy százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyeztek az idén Spanyolországnak a korábban tervezettnél: az eddig a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékában meghatározott deficit helyett így a hiány az 5,3 százalékot is elérheti. Ezt a lehetőséget az ország azért kapta, hogy megvalósíthassa a gazdasági szerkezet átalakításával kapcsolatos terveit, de jövőre már az unióban előírt 3 százalékos GDP-arányos hiánycélt kell teljesítenie.