IMF: Csak beszélgetünk Fellegivel

Vágólapra másolva!
Informális megbeszélést tart a héten Christoph Rosenberg magyarországi küldöttségvezető Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel, hivatalos tárgyalásokról nincs még szó - erősítette meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Reuters hírügynökség kérdésére.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás nem először jár Washingtonban az óta, hogy az EU/IMF-hiteltárgyalásokért felelős miniszter lett. A hivatalos tárgyalások azonban az IMF szerint csak az után kezdődhetnek meg, hogy a kormány "olyan kézzelfogható lépéseket tesz, amelyek bizonyítják az elkötelezettségét a makrogazdasági stabilitáshoz szükséges politika megvalósítására" - idézi a Businesslive nevű üzleti portál a Reuters tudósítását.

"Amint már korábban is mondtuk, a tárgyalások megkezdése teljes mértékben a magyar kormánytól függ" - közölte az IMF, hozzátéve, hogy az uniós szervek támogatása ugyancsak elengedhetetlen.

Bár a Nemzetközi Valutaalap elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalásai megkezdéséhez, a válság során megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül. Ebből következik, hogy a Bizottság szándéka ellenére a tárgyalást sem kezdi el.

Orbán Viktor miniszterelnök március elején azt mondta, ő már "egy hónapja ott ül a tárgyalóasztalnál", csak az EU és az IMF nem jön. Az Európai Bizottság azonban csak akkor hajlandó leülni, ha megoldódik a magyar kormánnyal fennálló vitája a jegybank függetlenségéről, valamint a bíróságok megbízható működéséről.

A magyar kormány a múlt év végén jelentette be, hogy hitelkeretért fordul az IMF-hez.