Harmincszázalékos áfáról álmodozik Matolcsy

Matolcsy György, költségvetés, megszorítások, gazdaság
Vágólapra másolva!
A pénzügyi forgalmi adó bevezetése, valamint egy ötkulcsos, felül 30 százalékos áfarendszer mellett foglal állást Matolcsy György gazdasági miniszter a Heti Válaszban csütörtökön megjelent könyvismertetőjében. Azt írja, Magyarországon csendes adóforradalom zajlik.
Vágólapra másolva!

"A pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra: be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót" - írja a tárcavezető.

Matolcsy az áfáról azt írja: "jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi". Azt ígéri, a kormány bevezet egy egyszerűbb vállalkozói adót a kisvállalkozások számára - 30 foglalkoztatottig -, továbbá kedvező adózású "szabad vállalkozási zónákat" alakít ki az elmaradott térségekben.

"Magyarországon csendes adóforradalom zajlik. Megtettük az első lépéseket, hogy itthon legyen az Európai Unió, sőt a globális gazdaság egyik leghatékonyabb adórendszere" - áll a miniszter írásában.

"Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start-munkások), de még szükségünk lesz egy 25 és egy 75 százalékos kulcsra is" - írja Matolcsy, vélhetően a szociális hozzájárulási adóról (korábbi tb-járulék).

Az Európai Bizottság tavaly hivatalosan javaslatot tett a Tobin-adó nevű tranzakciós illeték 2014-től történő bevezetésére, ám a tagállamok erősen megosztottak a kérdésben. Matolcsy György egy képviselői kérdésre adott válaszában a napokban azt írta, hogy a végleges magyar álláspontot akkor alakítja ki a kormány a tranzakciós adóról, ha a tagállami álláspontok alapján a javaslat várható elfogadása vagy elutasítása már felmérhető.