Nekimentek a svájci franknak a befektetők

Vágólapra másolva!
A spanyol és francia aukciók miatt kialakult pesszimista hangulatban a frankot kezdték el vásárolni a befektetők, így az euróhoz mért árfolyama rövid időre átlépte a tavaly ősszel meghatározott küszöböt. A kedvezőtlen piaci klímában a forint is gyengült.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt a svájci frank euróhoz mért árfolyama a küszöböt jelentő 1,20-as szint alá került. Az elmozdulást látva a svájci jegybank azonnal lépett, és frankeladásokkal gyengítette a devizát, így az árfolyam is visszament a limit fölé.

A svájci jegybank tavaly szeptemberben jelentette be, hogy drasztikus lépésekre is hajlandó a frank erősödésének megállítása érdekében, és az euróval szemben az 1,20-as szintet határozta meg minimális árfolyamcélnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a jegybank nem fogja engedi, hogy az euróval szembeni árfolyam e szint alá kerüljön, ennek elérése érdekében korlátlan likviditást bocsát a piacokra.

Az aukciók a ludasak

Kerékgyártó Imre, a Commerzbank szakértője elmondta, a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt kezdték vásárolni a befektetők a svájci frankot csütörtökön. "Annak ellenére, hogy a svájci jegybank megszabta a küszöböt, továbbra is menekülődeviza a frank. Ez pedig azt jelenti, hogy rossz piaci klímában a biztonságosnak tartott eszközökbe pumpálják a pénzüket a befektetők. Ezért emelkedett a frankárfolyam, ezzel párhuzamosan pedig a dollár is erősödött az euróval szemben" - tette hozzá.

A rossz hangulat részben a pocsékul sikerült szerdai spanyol állampapír-aukcióval magyarázható: szerdai kibocsátáson a spanyol hároméves kötvények átlagos hozamszintje - tehát az a kamatfelár, amelyért a befektetők hajlandók finanszírozni az országot - 2,89 százalékra emelkedett az előző, március 15-ei aukción érvényesített 2,44 százalékos szintről. A Wall Street Journal által idézett elemzők szerint a befektetők bizalmatlansága azt mutatja, hogy az Európai Központi Bank közelmúltbeli forrásbővítő intézkedéseinek pozitív hatása lassan elenyészik. A spanyol aukció miatt kialakult bizonytalanságot fokozta, hogy a csütörtöki francia aukció is gyenge eredménnyel, hozamemelkedéssel zárult.

A külföldi mozgások a forintot is gyengítették, de ebben szerepet játszik az is, hogy felemásan sikerült magyar aukció, amelyen a tízéves magyar állampapír hozama 9 százalék fölé emelkedett. Az euró árfolyama dél után 296,40, a frank 246,50, a dollár pedig 226,70 forintnál járt. A reggeli szintekhez képest az euró és a frank több mint 1, a dollár közel 2 forinttal erősödött.