Törvény zárja be a bankokat a rokkantak előtt

Vágólapra másolva!
Mivel a rokkantaknak járó juttatás egy idén életbe lépett jogszabály szerint nem végrehajtható, az érintettek nehezen kaphatnak hitelt, ráadásul több pénztári kedvezményről is le kell mondaniuk. A hátrányos változások miatt a mozgássérültek szervezete a PSZÁF-hoz és az ombudsmani hivatalhoz fordult.
Vágólapra másolva!

Egy új jogszabály miatt alig jutnak hitelhez a rokkantnyugdíjasok, és az önkéntes pénztári kedvezményeket is megvonták tőlük. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény a rokkantak járandóságának új nevet adott, és közben a végrehajtási törvény is módosult. A folyamat vége az lett, hogy a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás kikerült a végrehajtható jövedelmek köréből. A bankok a hiteleknél - többek között - az adós jövedelmét tekintik fedezetnek, ha pedig az érintett nem törleszt, akkor az utolsó lépések egyikeként végrehajtással letilthatják egy részét. A rokkantnyugdíjasokat ettől védi meg az új törvény, ezzel azonban el is zárja előlük a hitelezés lehetőségét.

Küzdenek ellene

A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) még a módosító előtt próbált lobbizni a rokkantak érdekében, de nem járt sikerrel. Hegedűs Lajos, a szervezet elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a törvénymódosítások elfogadása előtt kidolgoztak javaslatokat annak érdekében, hogy az új szabályok ne érintsék hátrányosan a mozgáskorlátozottakat, de a minisztérium nem tárgyalt velük; a törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosító indítványokat, amelyek a hátrányos szabályokat kivették volna a törvényből, a kormánypártok leszavazták.



Még nincs gond belőle

A bankoknál egyelőre hallgatnak az ügyről. A Bankszövetség [origo]-nak küldött válaszából kiderül, hogy a témában még nem alakították ki az állásfoglalásukat, az OTP Bank pedig közölte, hogy a jogszabályi változásokat a cég nem kívánja kommentálni. Igaz, egyelőre a MEOSZ-hoz sem érkezett olyan konkrét panasz, amely szerint egy rokkantnyugdíjas hitelkérelmét az új szabályok miatt utasították volna el. A PSZÁF-hoz benyújtott indítványunkkal éppen azt szeretnék elérni, hogy megváltozzon a szabályozás, és ne is legyen ilyen eset - tette hozzá Hegedűs Lajos.

Kerülőúton a rokkantnyugdíjasok most is juthatnak hitelhez. Az egyik megoldás egy készfizető kezes bevonása, de az is egy megoldás lehet, hogy egy hitelképes rokon szerződik a bankkal, vagy ha egy ingatlan szolgál fedezetként. Jövedelemvizsgálat nélkül ugyanakkor a hitel összegénél jóval nagyobb értékű ingatlanra lesz szüksége a hitelfelvevőnek, és magasabb kamatot számíthat fel a bank.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Más kedvezmények is eltűntek

A mozgássérültek szervezete azt is sérelmezi, hogy az új szabályozás életbe lépése előtt az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakban, illetve biztosítótársaságoknál is kedvezményeket kaptak azok, akik rokkantsági nyugdíjra lettek jogosultak. Januártól megszűnt a rokkantsági nyugdíj, ezért ezektől a kedvezményektől elestek az érintettek.

Panaszok azonban még itt sem hallhatók. Lukács Marianna, a Patikapénztár vezetője, a Corvinus Egyetem egyetemi docense elmondta, egyelőre nem találkozott erre vonatkozó ügyfélpanasszal, szerinte ehhez túl friss a jogszabály. Hozzátette: problémát jelent, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok jelenleg csak akkor kapnak szolgáltatást - ami az addigi megtakarítás adómentes kifizetését jelenti -, ha elérték a nyugdíjkorhatárt, így jogosultak lettek a rokkantsági nyugdíjra. Ha valaki a nyugdíjkorhatár betöltése előtt válik rokkanttá, csak úgy juthat a pénzéhez, ha a nyugdíjpénztári megtakarítását önkéntes egészségkasszába utalja, így legalább a megváltozott életvitel költségeit részben finanszírozhatja.

Lukács Marianna szerint az egyik megoldás az lehetne, ha a rokkanttá váló ügyfél a megtakarítását például egy újabb szakma megtanulására fordíthatná, ezzel visszakerülhet a munkaerőpiacra, később pedig ismét takarékoskodhat a nyugdíjpénztárban.