Lőttek az amerikai munkaerő-piaci reményeknek

Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal kevesebb új munkahely jött létre márciusban az Egyesült Államokban. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 120 ezerrel nőtt, ilyen kis mértékű gyarapodásra öt hónapja nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Az adat messze alulmúlja a várakozásokat, a Bloomberg elemzői például 205 ezres bővülésre számítottak. November óta az álláshelyek számának növekedése egyszer sem volt 200 ezer alatt. Ez arra utal, hogy az amerikai gazdaság utóbbi időben tapasztalat lendülete kifulladóban van, a válságból való kilábalás lassabb lehet a reméltnél, ami alaposan elronthatja a globális befektetői hangulatot.

A hír nyomán a New York-i határidős tőzsdeindexek jelentősen, 1 százalék feletti mértékben estek. (A tőzsdék pénteken nem nyitnak ki, de a határidős indexek jelzik, hogy hétfőn milyen lehet a kereskedés iránya). A dollár gyengült a főbb devizákhoz képest, az amerikai államkötvények piacán azonban, amint az rossz hírek idején megszokott, nagy volt a tolongás.

A friss statisztikák alátámasztják azt a vélekedést, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek "legalább 2014 végéig alacsony szinten kell tartania az alapkamatot" - áll a Quaestor Zrt.-nek az [origo]-hoz eljuttatott gyorselemzésében.