Morgan Stanley: Nyár előtt nem lesz IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley bankcsoport elemzői csak 25 százalékos esélyt látnak arra, hogy Magyarország gyorsan megállapodik az IMF-fel. 35 százalék esélyt adnak annak, hogy egyáltalán nem lesz megállapodás, míg a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy májusban megkezdődnek a tárgyalások, és augusztusra fejeződhetnek be.
Vágólapra másolva!

Kedvező fejlemény, hogy a magyar kormány még az április 7-ei határidő előtt elküldte válaszát az EU-bizottság felvetéseire, innentől azonban több forgatókönyv is lehetséges az IMF/EU-programról szóló tárgyalások kimenetelére - vélekedtek pénteki előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a lehetőségek között egyaránt szerepel a gyors megállapodás és az egyezség elmaradása is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja befektetők részére összeállított helyzetértékelésében három forgatókönyvet dolgozott ki, és mindegyiknek a megvalósulására szubjektív módon kiszámolt százalékos valószínűséget állapított meg.

A kedvező forgatókönyv alapján - amelyre a Morgan Stanley londoni elemzői 25 százalékos esélyt adnak - a magyar kormány válaszait az EU maradéktalanul elfogadja, és a hivatalos tárgyalások nagyon hamar megkezdődhetnek. A tárgyalássorozat ebben az esetben is legalább egy hónapig vagy még tovább eltartana, és az IMF a hivatalos tárgyalások közben is valószínűleg előáll majd felvetésekkel és feltételekkel. Így a tárgyalások még abban az esetben sem ígérkeznek könnyűnek, ha az EU kötelezettségszegési eljárásában foglalt kérdésekre Magyarország kielégítő válaszintézkedéseket tesz. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ebben az optimális esetben mindent egybevetve az év közepére megszülethet az egyezség az IMF/EU-programról.

A ház alapeseti forgatókönyvében - amelynek megvalósulási esélyét a cég 40 százalékosra becsüli - az a feltételezés szerepel, hogy Magyarország a felvetett kérdésekben általa tett válaszintézkedések nem mindegyikére kap kedvező értékelést, ám intézkedéseit így is elégségesnek ítélik ahhoz, hogy a hivatalos tárgyalások megkezdődhessenek. Lehetséges azonban az is, hogy a jegybanktörvényben vagy a bírói karral kapcsolatban még néhány további módosítást kell tenni, amelyek késleltethetik a tárgyalások kezdetét. A hivatalos megbeszélések e forgatókönyv alapján májusban vagy júniusban kezdődhetnek, és eltarthatnak egy ideig, mivel az IMF esetleg a tárgyalások közben áll elő a feltételeivel. A program létrejöttét végül júliusban vagy augusztusban jelentik be.

A harmadik, a ház által 35 százalékos valószínűségűre becsült kedvezőtlen forgatókönyv alapján az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak nem sikerült teljesítenie a feltételeket, és a felvetett kifogások közül az adatvédelmi és a bírósági ügyet Brüsszel az uniós bíróság elé terjeszti. Emellett az eurójegybank (EKB) negatív véleményt fogalmazhat meg az MNB-törvény javasolt módosításaival kapcsolatban, és ez további késedelmet okozhat. E forgatókönyv alapján valószínűtlen, hogy megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások. A másik kockázat az, hogy ha a befektetői kockázatvállalási hajlandóság megfelelő mértékű, akkor Magyarország vonul ki a tárgyalásokról, azzal az indokkal, hogy biztonsági háló nélkül is tudja magát finanszírozni a piacról - áll a Morgan Stanley londoni elemzőinek e forgatókönyv-változatában.