Lefoglalt terepjáróját akarta kimenekíteni az adóhatóság keze közül egy adócsaló

Vágólapra másolva!
A fővárosban élő adócsaló megkérte ismerősét, hogy vigye el a kocsit Mosonmagyaróvárra, és adja el, pedig az autóra az adóhivatal már rátette a kezét.
Vágólapra másolva!

Az adóhatósági elidegenítési és terhelési tilalom ellenére megpróbálta eladni nagy értékű terepjáróját egy budapesti férfi, aki ellen adótartozás miatt folyik eljárás. A hatóságok megtévesztésére a gépjárműről leszerelték az eredeti rendszámot, és "P" jelzésű ideiglenes rendszámmal akarták a fővárosból vidékre szállítani, hogy ott eladják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr járőrei az M1-es autópálya egyik pihenőhelyén ellenőriztek egy "P" jelzésű rendszámmal ellátott Mitsubishi terepjárót. Az igazoltatás során a jármű vezetője elmondta, hogy az ismerőse tulajdonában álló gépkocsit szívességből, értékesítési céllal viszi Mosonmagyaróvárra, írja az adóhatóság a közleményében.

A gyanús körülmények miatt a járőrök átvizsgálták az autót, s eközben előkerült a terepjáró eredeti rendszáma és forgalmi engedélye, amely egy budapesti magánszemély nevére szólt. A szívességi sofőr bevallotta, hogy a rendszámtáblát azért cserélték ki, mert az eredeti forgalmi rendszámhoz nem volt érvényes matricájuk, és így akarták megspórolni az autópályadíjat.

A gépjármű adatainak ellenőrzése közben kiderült azonban; a tulajdonos úgy akarta értékesíteni az autót, hogy azt a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága tartozás fejében lefoglalta, arra elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében a lefoglalt ingóságot az adós köteles megőrizni, annak elidegenítése vagy a végrehajtás alól más módon történő elvonása a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősül. Erre tekintettel az illetékes rendőrkapitányság a gépjárművet zártörés vétségének kísérlete miatt a helyszínen lefoglalta.