Jövő héttől jegyezhető a tömegeknek szánt állampapír

Vágólapra másolva!
Már a jövő hét elejétől jegyezhető lesz egy újfajta, kifejezetten magánszemélyeket megcélzó állampapír - írja a Magyar Nemzet. A napokban közel 2 milliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány annak érdekében, hogy több helyen, gyorsabban vehessenek az emberek állampapírt az országban.
Vágólapra másolva!

A jövő hét elején, akár már hétfőn elindulhat egy újabb, kifejezetten magánszemélyeket célzó állampapír jegyzése - értesült a Magyar Nemzet.

A konstrukció várhatóan rövidebb lejáratú lesz, mint az eddig megszokottak, nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél többen lássanak benne vonzó befektetési lehetőséget. A legutóbbi, február végén kibocsátott Prémium Magyar Államkötvény kamata négy százalékponttal haladta meg a pénzromlás januárban regisztrált mértékét, így a vásárlók összesen 9,5 százalékos kamatra számíthatnak a következő kifizetési napon.

Mint arról beszámoltunk, közel 2 milliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány annak érdekében, hogy több helyen, gyorsabban és egyszerűbben vehessenek az emberek állampapírt az országban. A pénzt a szükséges technikai fejlesztésekre és marketingköltségekre fordítják, a közalkalmazottaknak pedig értékpapírszámlát nyitnak az államkincstárnál.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint februárban a magyar lakosság 30 milliárd forintot fektetett állampapírba, így az összállomány valamivel meghaladta a 776 milliárd forintot, ami jócskán elmarad a kétezres évek közepén tapasztalt 1700 milliárdos szinttől. A vásárlás egyik forrása a 7000 milliárd forintnál is nagyobb lakossági bankbetétállomány lehet.