Félünk az inflációtól, és nem vásárolunk

Vágólapra másolva!
A GfK Hungária felmérése szerint soha nem volt ilyen mélyen a vásárlási hajlandóság, a lakosság több mint fele a munkanélküliség és az infláció növekedésére számít. A megkérdezettek 66 százaléka a reáljövedelme csökkenésére számít.
Vágólapra másolva!

Mélyponton a vásárlási hajlandóság a GfK Hungária felmérése szerint, mivel a családok többsége reáljövedelmének csökkenésére számít.
A vásárlási hajlandóság indexe január-március időszakban utoljára a tavalyi év elején látott mértékben - 16 ponttal - csökkent és 99,2 ponton állt meg 2012 márciusában. A GfK szerint a munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 márciusában hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: a lakosság több mint fele, 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, míg korábban 54 százalékuk vélekedett hasonlóképpen.

A közlemény szerint az inflációs várakozások sem térnek el az előző negyedévben mért eredményektől, mert a lakosság túlnyomó része - tízből kilencen - továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók átlagosan 9 százalékos növekedést várnak a következő 12 hónapban.

Nem alkalmas az idő a lakások eladására

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: a megkérdezettek közel kétharmada, 66 százaléka az inflációnál kisebb mértékű növekedéssel számol, vagyis reáljövedelmük csökkenését prognosztizálják. A közlemény szerint a hitelfelvételi kedv lényegében nem változott: a lakosság 21 százaléka gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, a korábbi 23 százalékkal szemben.

A megtakarításokról alkotott vélemények nagymértékben romlottak az előző negyedévhez képest: a válaszadók 39 százaléka bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy korábban tervezett vásárlásra felhasználja-e megtakarításait, míg 27 százalékuk szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

A lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya 57 százalékra csökkent, miközben a lakosság mintegy fele, 54 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást. Lakáseladásra mindössze 6 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi időpontban a körülményeket - közölte a GfK Hungária.