Csúcson a spanyol csődkockázat

Vágólapra másolva!
A spanyol  bankok egyre nehezebben szereznek forrást a nemzetközi piacról, ezért soha nem látott szintre nőtt a csődkockázati mutató.
Vágólapra másolva!

Pénteken 16 bázisponttal 492 pontra emelkedett a spanyol csődkockázati mutató, az úgynevezett cds felár - írja a Reuters. A spanyol mutató emelkedése után az olasz csődkockázatot jelző cds emelkedett 10 bázisponttal 428 pontra.

A spanyol mutató emelkedése az után következett be, hogy a spanyol jegybank friss jelentése szerint 316,3 milliárd euró hitelt igényeltek az Európai Központi Bank (EKB) likviditási keretéből, ami duplája az előző havinak. Ez azt jelzi, hogy a spanyol bankok nehezen kapnak forrást a nemzetközi piacról. A Reuters által megszólaltatott kereskedők szerint kiújultak a spanyol bankokkal kapcsolatos félelmek.

Néhány nappal ezelőtt a portugál nemzeti bank hozta nyilvánosságra, hogy minden eddiginél több pénzt vettek kölcsönbe a portugál bankok az EKB-től. A bank még február végén hirdetette meg újabb likviditásbővítési akcióját, amelynek révén az euróövezeti pénzintézetek rekord alacsony, egyszázalékos kamattal juthatnak újabb forráshoz három évre. A portugál pénzintézetek összesen 56,32 milliárd euró hitelt vettek igénybe március végével, ez 18 százalékkal több, mint februárban, és 15 százalékkal haladja meg az eddigi csúcsot, a 2010 augusztusában felvett 49,1 milliárd eurót.

Spanyolország pénzügyi helyzete több mint egy hete bizonytalanságban tartja az eurózóna piacait. A múlt héten rosszul sikerült az államkötvény-aukció, és emelkedett a francia és olasz kötvények hozama is, ez pedig azt jelzi, hogy a feszültség miatt a befektetők csak drágábban hajlandóak finanszírozni ezeket az országokat. (A kötvénypiaci feszültségekről itt és itt olvashat részletesen.) A válságban megtépázott spanyolországi bankok egyre jobban rá vannak utalva az Európai Központi Bankra.