Orbán Viktor: Brüsszel nem lehet Moszkva

Vágólapra másolva!
Zsarolásnak tartaná a miniszterelnök, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben. A kormányfő az MR1-Kossuth Rádióban kijelentette, hogy az IMF-nek nincsenek politikai feltételei, az EU viszont "kacérkodik ezzel a gondolattal".
Vágólapra másolva!

Az IMF-nek nincs olyan feltétele, amely ne pénzügyi jellegű lenne, az Európai Unió viszont "kacérkodik azzal a gondolattal", hogy politikai feltételeket támasszon Magyarországgal szemben - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, hogy szerinte "még nem lépték át a Rubicont".

A kormányfő szerint ha az EU ilyen döntést hozna, azt a leghatározottabban vissza kellene utasítania nemcsak Magyarországnak, hanem a többi uniós tagállamnak is. "Politikai feltételeket támasztani ugyanis egész egyszerűen zsarolás lenne, amely nem fogadható el az EU-ban" - jelentette ki Orbán Viktor. Elképzelhetetlen és elfogadhatatlan lenne, hogy amikor Magyarország - mint a Valutaalap tagja - a szervezethez fordul egy elővigyázatossági hitelért, akkor az országnak ezt az igényét ne kizárólag gazdasági alapon, hanem politikai feltételek szerint bírálják el - mondta Orbán.

A kormányfő hozzátette: "ez azt jelentené, hogy akár az IMF, akár az unió túlterjeszkedik a saját hatáskörén. Ez olyan mértékű beavatkozás volna egy nemzet életébe, amit az Unióban soha senki nem fogadhatna el". Orbán Viktor felsorolta, hogy az elmúlt időszakban hitelt kapott az IMF-től például Bosznia-Hercegovina, Egyiptom, Pakisztán és Fehéroroszország. Szerinte ez egy olyan lista, amely megmutatja, hogy a Nemzetközi Valutaalap kizárólag pénzügyi alapon nyújt hitelt.

Találkozik Barrosóval

A kormányfő a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokról megjegyezte, hogy "Brüsszel nem Moszkva, az lehetetlen, hogy egy vitás kérdésben az egyik vitatkozó fél döntsön", szerinte ez a kommunizmusban lehetséges volt, de Brüsszelben ez nem működhet így. Hozzátette: "sokkal több kérdést oldottunk meg, mint amennyi vitás kérdés fennmaradt", és szerinte ha maradt véleménykülönbség, "ha az EU úgy gondolja, hogy továbbra is van vitája Magyarországgal, akkor meg fogjuk mérni az érvek súlyát majd az Európai Bíróság előtt".

Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy április 23-án, hétfőn a tervek szerint találkozik majd José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, ugyanis Brüsszelbe utazik egy előadást tartani, és ha Brüsszelben jár - mint mondta -, mindig találkozik a bizottsági elnökkel. Arra a felvetésre, hogy nyilván szóba kerülnek majd a vitás ügyek is, közölte, "eddig mindig szóba kerültek".