A Déli áramlatról tárgyalt Orbán a Gazprom-vezérrel

Vágólapra másolva!
A Gazprom közleményéből derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom orosz vállalat vezérigazgatója a Déli áramlat gázvezetékről tárgyalt kedden. Az orosz cég közleménye szerint Alekszej Miller és Orbán Viktor is hangsúlyozta, hogy "rendkívül időszerű és fontos" a Déli áramlat elkészítése. Orbán a Fidesz elnökeként korábban kritizálta a beruházást.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A közlemény szerint a találkozón a tárgyalópartnerek áttekintették az orosz-magyar energetikai együttműködés aktuális kérdéseit.

A Gazprom internetes oldalán számolt be a magyar miniszterelnök és Alekszej Miller budapesti találkozójáról. E szerint a megbeszélés résztvevői áttekintették, hogyan halad a Déli áramlat gázvezeték tervének megvalósítása. Külön hangsúlyozták, hogy a projekt megvalósítása az ütemtervnek megfelelően folyik. Megvitatták a beruházás országos jelentőségűvé emelésének kérdését. Alekszej Miller és Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy rendkívül időszerű és fontos a Déli áramlat elkészítése, ami megfelel mindkét ország és az egész európai régió stratégiai érdekeinek - áll a Gazprom közleményében.

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként 2007-ben még azt mondta egy interjúban: "nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni". Akkor úgy fogalmazott: Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába. "Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet" - mondta akkor Orbán Viktor.

2008-ban a Fidesz rendkívüli parlamenti ülést akart, amikor Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő megegyezett a Déli áramlat megépítéséről. A WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai távirat szerint viszont Orbán amerikai diplomatáknak elismerte, hogy ő is szükségesnek tartja a vezeték megépítését. A kormányváltás után aztán a Fidesz megerősítette, hogy elkötelezett a Déli áramlat mellett.