Fix a magyar hely a legkockázatosabbak között

Vágólapra másolva!
Továbbra is a világ tíz legkockázatosabb adósa közé tartozik Magyarország egy londoni elemzőcég szerint. A listát Ciprus vezeti, Magyarország a kilencedik, a listán rajta van még Venezuela és Pakisztán is.
Vágólapra másolva!

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden ismertetett idei első negyedéves összesítése szerint. A cég legújabb globális kockázati listájáról az adósságátrendezés nyomán lekerült Görögország, amelyet a CMA hosszú ideig a világ legkockázatosabb államadósaként tartott nyilván, ugyanakkor továbbra is a felső tízes mezőnyben van Magyarország, és csatlakozott e kockázati csoporthoz Spanyolország is.

A CMA DataVision új listáját - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) márciusi utolsó árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - jelenleg Ciprus vezeti, a második helyen változatlanul a szintén euróövezeti tag Portugália áll.

Adóskockázati szempontból mindkét valutauniós tagállam megelőzi Pakisztánt, Argentínát, Ukrajnát és Venezuelát is. Ezután Írország és Egyiptom következik, majd - a kilencedik helyen - Magyarország, amely így ugyanarra a helyre került, amelyet a CMA előző, tavaly negyedik negyedévi listáján is elfoglalt. A legkockázatosabb tízes mezőnyt Spanyolország zárja. Magyarország először 2010 utolsó negyedévében szerepelt - akkori CDS-árazása alapján - a tíz legkockázatosabb szuverén adós listáján. A tavalyi első negyedéves összesítésben lekerült róla, majd a harmadik negyedévi összesítésben ismét visszakerült rá.