Kétszer annyit keres egy szlovén, mint egy magyar

Vágólapra másolva!
Szlovéniában 294 ezer forint, nálunk 141 ezer forint a nettó átlagkereset.
Vágólapra másolva!

Szlovéniában februárban 1532 euró volt a bruttó átlagkereset, a nettó pedig 988 euró, vagyis - mai árfolyamon számolva - 294 ezer forint. Januárban ennél is többet kerestek a szlovénok, mert akkor 1,1 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér. Legjobban a biztosítótársaságoknál és a pénzügyi szektorban keresnek, ott több mint 400 ezer forintnak megfelelő eurót vitt haza egy átlagdolgozó. Legkevesebbet az egyéb ágazatok dolgozói és a vendéglátósok kerestek, nettó 734 eurót, vagyis 218 ezer forintot havonta.

Még a legrosszabbul keresők is messze többet vittek haza, mint egy magyar átlagalkalmazott. A legutóbbi, januárra vonatkozó adat szerint Magyarországon 141 ezer forint a nettó átlagbér. A szellemi területen dolgozóknál 181 ezer, a fizikai munkát végzőknél 100 ezer forint az átlagkereset nettóban számolva. Nálunk a legjobban szintén a pénzügyi szektorban lehet keresni, ott 280 ezer forint nettót mutat ki a KSH.

Vélhetően a tényleges jövedelmeket tekintve valamivel kisebb a különbség a két ország között, ugyanis nálunk jóval magasabb a szürke- és feketegazdaság aránya, és a minimálbéren foglalkoztatottak nagy száma nem fest reális képet a valóságról.