Orbán: Leáldozott a spekulációk világának, itt vannak a beruházások

Kósa, Szijjártó, Orbán és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. vezérigazgatója, biotechnológiai üzem átadója Debrecenben
Vágólapra másolva!
A Richter történetében a tehetséges, kitartó magyarok története mutatkozik meg, akik maradandót alkotnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a cég új biotechnológiai üzemének átadásán Debrecenben, hozzátéve, hogy minden beruházás a spekulációk világának leáldozását jelenti. A Richter 25 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt, melyhez 1,38 milliárd forint állami támogatást kapott.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos polgármester jelenlétében átadták a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzemét csütörtökön Debrecenben. A Richter a beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés keretében 1,384 milliárd forint állami támogatást kapott, amelyet 2012. december 31-ig bezárólag folyósítanak.

A kormányfő beszédében azt mondta, a Richter történetében megmutatkozik a magyarság története, annak a tehetséges, kitartó embernek a története, aki eléri célját, bebizonyítja igazát és maradandót alkot. "Ebben a történetben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikereinek a titka. Ezek vagyunk mi, amikor magunkra hallgatunk, és nem másokra, amikor nem adjuk fel, amikor mindig újra kezdjük" - fogalmazott a kormányfő.

Szerinte minden beruházás azt üzeni: Magyarország halad előre, a magyar vállalkozók pedig megértették, hogy új időszámítás kezdődött a világban, ugyanis "a spekulációk világának leáldozott". Az országban zajló fejlesztések annak a jelei, hogy működik a magyarok életösztöne, és ha lassan, is, de kezdünk kilábalni a múlt kudarcaiból- hangsúlyozta. Ennek ellenére - folytatta - nincs kétsége afelől, hogy "sokan próbálnak majd még visszarántani, (...) lesznek fanyalgók is, akiknek sosincs eléggé teli a pohár, de ők is látni fogják - sőt talán a szívük mélyén már most is tudják -, hogy Magyarország (...) visszatér oda, ahová természete szerint is tartozik, vagyis a győztesek táborába". Beszédében a Richtert egy olyan nagyvállalatnak nevezte, amely a saját tengelye körül forog, vagyis független.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója az avatáson elmondta, hogy a 2008-ban kezdődött zöldmezős beruházás összességében mintegy 25 milliárd forintba került és 120 új munkahelyet teremt. Beszélt arról is, hogy a Richter eddig privatizált részéből sokkal több folyt be az államnak, mint az összes többi gyógyszergyári privatizációból. Azt pedig kulcskérdésnek nevezte, hogy a Richter az egyetlen olyan gyógyszergyár, ahol nincs szakmai befektető, a döntések Magyarországon születnek. A magyar tulajdonban lévő, ötezer dolgozót foglalkoztató gyógyszeripari cég árbevétele tavaly először haladta meg az egymilliárd eurót (267 milliárd forintot).

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Orbán Viktor Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának társaságában az üzemavatás előtt

Az átadón részt vett a város polgármestere is. Kósa Lajos azt mondta, hogy Debrecen 1998-ben célul tűzte ki, hogy a magyar magas hozzáadott értékű ipar és szolgáltatás fellegvára legyen. "A Richter beruházása ilyen" - tette hozzá a polgármester.

A 25 milliárd forint beruházással épült debreceni biotechnológiai üzemben először emlőssejtek felhasználásával klinikai vizsgálathoz szükséges mintákat, majd 2014-től humán betegségek kezelésére szolgáló, biológiai módszerekkel előállított gyógyszereket, rákellenes és krónikus gyulladások elleni fehérjéket és antitesteket gyártanak.