Bernanke: Bátor és agresszív volt a Fed

Vágólapra másolva!
 Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága szerdán a várakozásoknak megfelelően a 0-0,25 százalékos sávban tartotta az alapkamatot. Az első szigorításra - egyelőre úgy tűnik - csak 2014-ben kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanácsnak megfelelő Nyíltpiaci Bizottság 17 tagja közül hét gondolja úgy, hogy valószínűleg 2014-ben, négyen pedig, hogy 2015-ben kerülhet sor az első kamatemelésre; 2012 és 2013 egyaránt három szavazatot kapott. Érdemes ezzel összevetni a januári felmérés eredményét: akkor ketten 2016-ot, öten 2014-et, négyen 2015-öt, hárman-hárman pedig 2012-t és 2013-at jelölték meg, mint az első szigorítás időpontját.

Változtak a munkaerőpiaci és az inflációs prognózisok sarokszámai is: a 2012-2014 időszakra vonatkozó éves átlagos munkanélküliség-előrejelzések jelenleg 7,8 és 8 százalék között mozognak, míg januárban 8,2-8,5 százalékot várnak. Az inflációs előrejelzés ugyanerre az időszakra vonatkozóan az 1,4-1,8 százalékosból az 1,9-2,0 sávba emelkedett.

Az alapkamat 2008 decembere óta a jelenlegi, "gyakorlatilag zéró" sávban van. A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Ben Bernanke, a Fed elnöke is annak a véleményének adott hangot, hogy az első kamatemelésre valószínűleg csak 2014-ben kerül sor. Az elnök leszögezte: a Fed bátor és agresszív volt - ekképpen válaszolva azokra a kritikákra, amelyek szerint az intézmény nem tett eleget a válságból való kilábalás érdekében. Az elnök egy kérdésre válaszolva az energiaárak emelkedését átmeneti jelenségnek nevezte, amely "átmegy a rendszeren".

"Egy győzelmi nyilatkozat elhamarkodott lenne" - ismerte el ugyanakkor Bernanke, és sokadszor is megerősítette: egyelőre korai lenne emelni az alapkamatot.

Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben kell gyengülnie a gazdaságnak ahhoz, hogy a Fed közbelépjen, az elnök nem adott konkrét választ, csupán megerősítette: a bizottság folyamatosan követi az adatokat, és amennyiben szükséges, lépni fog. Bernanke jelezte: a legaggasztóbb a munkaerőpiac javulásának lassúsága.

Az európai adósságválságról szólva a Fed elnöke megjegyezte: az öreg kontinensen még a sok a tennivaló, ha az adósságválságot meg akarják oldani.