Ránéz a rokkantak banki ügyeire a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Felméri a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a pénzügyi szervezeteknek a fogyatékkal élő fogyasztókkal kötött szerződéseit, speciális eljárásait és a számukra nyújtott ügyfél-tájékoztatást - közölte a felügyelet. A vizsgálatra azért van szükség, mert év elején úgy változtak a jogszabályok, hogy a mozgáskorlátozottak például alig kaphatnak hitelt.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF célja az, hogy a fogyatékkal élők számára is megfelelő, teljes értékű szolgáltatást nyújtsanak a pénzintézetek, s elterjedjenek a már alkalmazott legjobb gyakorlatok. Mint korábban az [origo] megírta, az év eleji jogszabályváltozások kedvezőtlenül érintették a rokkantakat, különösen a banki hitelhez való hozzájutásuk nehezült meg. A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége ezért beadvánnyal fordult a PSZÁF-hoz és az ombudsmani hivatalhoz.

A PSZÁF mintegy 80 intézmény, pénzpiaci, biztosítási és pénztári szereplő általános szerződési feltételeit elemzi. Áttekinti a fogyatékkal élő személyek számára kialakított speciális tájékoztatási eljárásokat, az akadálymentesítéssel kapcsolatosan eddig megtett lépéseket és törekvéseket. Felméri az intézmények rokkantak számára nyújtott különleges kiszolgálási gyakorlatait is.

A PSZÁF a fogyatékkal élők napi nehézségeinek, igényeinek, a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos észrevételeinek megismerése érdekében már korábban egyeztetett az érintetteket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel.

A felmérés eredményét a PSZÁF nyilvánosságra hozza, illetve ismerteti a fogyatékkal élő személyeket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel.