Külföldi áramra szorul Magyarország

Vágólapra másolva!
Hatalmas mennyiségű árambehozatalra kell felkészülni a nyáron, ha ismét csúcsra pörög a fogyasztás, mivel az utóbbi időszakban kiesett erőművek által termelt energiát pótolni kell - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy a hazai teljes áramigény kétharmadát importból kell majd fedezni - mondta Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője a Magyar Nemzetnek. Ennek oka, hogy március végén leállt az ország negyedik legnagyobb termelője, az AES Tisza II. erőmű, és várhatóan a Dunamenti Erőmű egyik blokkja is kiesik.

"Drága gázból nem lehet olcsó áramot előállítani, különösen nem a gyenge hatásfokú, régi erőművekkel" - mondta a központ vezetője. Kaderják Péter szerint ugyanakkor a régióban elegendő megvásárolható áramkapacitás van, akár Csehországtól, akár Szlovákiától, Romániától vagy Ausztriától, így ellátási zavar nem léphet fel.

Azért nem épülnek mostanában erőművek Magyarországon, mert túl drága a földgáz, a belőle termelt villamos energia viszont csak alacsony áron értékesíthető - mondta a lapnak Vinkovits András, a Budapesti Erőmű üzleti vezérigazgató-helyettese is. Hozzátette, hogy a nyersanyag és a késztermék közötti árkülönbözet annyira kicsi, hogy emellett nem éri meg új beruházásba kezdeni.