Lázár: Jó adósok akarunk lenni

Vágólapra másolva!
Hódmezővásárhely és az Erste Bank egyezségre jutottak, de nem árulják el, pontosan milyenre. Lázár János polgármester tavaly bejelentette, hogy a város árfolyamveszteségeinek megosztását várja el a banktól.
Vágólapra másolva!

"Jó hitelezők és jó adósok akarunk lenni" - jelentette ki Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője és Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerdán, miután megállapodást írtak alá. Az önkormányzat és a bank az év eleje óta tárgyalásokat folytatott, mert Hódmezővásárhely tavaly bejelentette, hogy szeretné, ha a város devizakötvényein keletkezett árfolyamveszteség egy részét az Erste átvállalná.

A két szervezet közös közleménye szerint az új megállapodás biztonságos feltételeket teremt a városi önkormányzat számára a korábban kibocsátott kötvények visszafizetéséhez, ugyanakkor a bank is nyugodt hitelezőként tekinthet az önkormányzatra - ennél többet azonban nem hoztak nyilvánosságra. Danks Emese, a bank szóvivője az [origo] kérdésére banktitokra hivatkozva utasította el, hogy további felvilágosítást adjon, és a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, Göbl Vilmos sem kívánt részleteket elárulni.

A tárgyalások során mindkét fél hangsúlyozta, hogy az önkormányzat célja a kötvények visszafizetése, míg a bank számára pedig az elsődleges az, hogy a város fizetőképessége hosszú távra biztonságos legyen, és a kötvényből származó hiteleket jó adós módjára visszafizesse - áll a közleményben.

Az önkormányzat képviselőtestülete az új szerződés megkötése előtt, április 24-én tárgyalta meg a bankkal történő megállapodás részleteit, és hatalmazta fel a polgármestert a dokumentum aláírására.

Lázár János tavaly december végén küldött levelet az Erstének, és a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájcifrank-alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérte. A levélben a város jelezte, hogy eleget tesz kamat- és tőkefizetési kötelezettségének, de hozzátette, hogy ez nem jelenti a tartozás teljes tartalmának elismerését. A levélben felvetették, hogy ha kell, bírói útra terelik az ügyet, sőt szükség esetén a kormányt és az Országgyűlést is bevonják. Az Erste azóta sem reagált nyilvánosan a kérésre, de jelezték, tárgyalnak a várossal.

A levél nyilvánosságra hozása után kiderült, hogy 2007-ben a hódmezővásárhelyi közgyűlés felhatalmazást adott a polgármesternek arra, hogy kockázatos devizaműveleteket folytasson a város által kibocsátott kötvények pénzéből, és a Lázár János vezette önkormányzat két éven keresztül aktívan spekulált. 2007-2008-ban ebből 1,6 milliárd forint bevétele származott a városnak.