Orbán Viktor: Az IMF a barátunk

Orbán Viktor miniszterelnök (b) élő adásban interjút ad a Magyar Rádió stúdiójában Kiss Gábor Istvánnak (j) az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.
Vágólapra másolva!

"Gyors megállapodásban vagyunk érdekeltek az IMF-fel, a legizgalmasabb az eleje lesz a tárgyalásoknak, tisztázunk kell, ki hogyan látja Magyarország helyzetét" - mondta Orbán Viktor a közrádióban péntek reggel.

Szerinte a két fél különbözően ítéli meg a helyzetet. "Mi úgy látjuk, Magyarországnak rendelkezésére áll az a pénz, már most, ami az ország biztonságos működéséhez szükséges. Ezért nekünk nem kell, hogy pénzt adjanak, nem akarunk lehívni hitelt" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, Magyarország annyit kér, hogy az IMF garantálja, ha az európai kötvénypiacon problémák állnak elő, és ez Magyarországot is érinti, akkor számíthatunk egy biztonsági hálóra.

Orbán úgy vélte, hogy az IMF a kormánnyal szemben úgy látja, hogy Magyarországnak ténylegesen szüksége van hitelre. A miniszterelnök rosszindulatú értelmezésnek minősítette azt a felvetést, amely szerint az IMF azért akar pénzt adni, hogy beleszóljon a magyar gazdaságpolitikába. "Az IMF a mi barátunk" - mondta a kormányfő. Hozzátette, az IMF egy bank, pénzt ad tagállamoknak kölcsönbe, cserébe pedig garanciákat kér, hogy visszakapja. Az IMF, mint hitelező azt várja, hogy az adósok hajtsák végre azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják a hitel visszafizetését. "Lássuk be, ez egy ésszerű magatartás"- mondta Orbán, aki szerint izgalmasak lesznek a tárgyalások, az egyik legfontosabb kérdés pedig az lesz, hogyan lehet sikeres a magyar gazdaság.

A miniszterelnök a bírók nyugdíjazását érintő brüsszeli kifogásról azt mondta, meg kel szüntetni a magyar nyugdíjrendszer szitajellegét, vagyis azt, hogy több benne a kivétel, mint az általános szabály. Hozzátette, a magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani, ezért kell egy új nyugdíjrendszert létrehozni, amelyben egy, mindenki által tiszteletben tartott nyugdíjkorhatár van, ez mindenkire vonatkozik. "Aki alatta volt, annak megemeljük, aki fölötte volt, az lejön" - fogalmazott, és hozzátette, hogy egy hosszú és középtávon egyaránt működőképes és biztos nyugdíjat fizető rendszert kell felállítani. Orbán szerint a kormány egyetlen foglalkoztatási csoporttal sem tehet kivételt, ezért egységes nyugdíjkorhatáron alapuló rendszerre van szükség.