Vágólapra másolva!
Az eddig az exportra építő kínai gazdaságot a vámok csökkentésével és a behozatal támogatásával kívánja átalakítani a kínai kormány. A fogyasztás élénkülése javíthatja a kínaiak életszínvonalát. Ez többnyire az európai adósságválság következménye.
Vágólapra másolva!

A kínai vezetés a korábbinál is jobban törekszik majd az import fellendítésére, hogy külkereskedelmét egyensúlyba hozza - áll a pekingi kormány által kiadott közleményben.

A kormányzat elsősorban a fejlett technológiai berendezések, alkatrészek és nyersanyagok behozatalának fokozását szeretné elérni, hogy javítsa az import szerkezetét, de a fogyasztási cikkek importját is fellendítenék.

A gyors ütemű kínai növekedésben az országban gyártott termékek exportálása játszott nagy szerepet. A gazdasági válság, elsősorban az európai adósságválság azonban a kínai termékek fogyasztói piacát is visszavetette, ezért van szükség a gazdaság szerkezetének átalakítására.

A jövőben emellett az import népszerűsítésére is több pénzt különítenek el a külkereskedelem fejlesztését szolgáló alapból, a kormány által kijelölt cikkek behozatalát pedig kamattámogatással segítik majd. A központi vezetés a fejlődő országokból való behozatal fokozását is kiemelt fontosságúként említi.

A közlemény szerint egyes importcikkek vámját is csökkentik, ez elsősorban a nyersanyagokat és a mindennapi életben használt árucikkeket érinti majd, folytatva az év elején megkezdett vámcsökkentést.

A behozatal bővítése a technológiai innováció felgyorsításában, az emberek életszínvonalának növelésében és a kereskedelmi ellentétek csökkentésében segít - állítja a vezetés.