Távolodik a csődtől Magyarország

Vágólapra másolva!
A forint erősödő árfolyama mellett az ország kockázatosságát is kifejező CDS-mutató is javult szerdán, ami azt jelzi, hogy a piac értékeli az IMF-megállapodás felé lépkedő Magyarország és az Európai Unió közti konfliktus oldódását.
Vágólapra másolva!

Idén először 500 pont alá esett a magyar állampapírok nemfizetése esetére köthető biztosítási csereügyletek, az úgynevezett CDS-ek árfolyama. A mutató az ország kockázatosságát mutatja, a csökkenő árfolyam tehát azt jelzi, hogy a piac értékeli a magyar IMF/EU-tárgyalások közeledését.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services adatai szerint a szerdai londoni jegyzés 493 bázispontos középárfolyamon kezdődött, ami 20 bázispontos esés az előző záróértékhez képest. Áprilisban 600 pont körül is járt az árfolyam, a csúcson pedig január elején volt, akkor több mint 730 pont volt.

Magyarország javuló megítélése a forint árfolyamán is megmutatkozik. Szerdán féléves csúcsra erősödött a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, amelyet 284 forint alatt is jegyeztek a devizapiacon.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, "az IMF a barátunk", de Fellegi Tamás, a magyar delegáció vezetője azt mondta, a tárgyalások csak a törvénymódosítások elfogadása után kezdődhetnek meg. A tárgyalásokat Magyarország Európai Unióval való konfliktusa akadályozta, de ez oldódott a kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közötti találkozó után. A bizottság bejelentette, hogy hozzájárul az IMF-fel folytatandó tárgyalások megkezdéséhez. A bejelentés után a magyar CDS jelentősen esett, és eltávolodott a 600 pontos szinttől.

A kormány új konvergenciaprogramot készít 600 milliárd forintos kiigazítással, ami a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megszüntetésének feltétele.