50 millió munkahely tűnt el a válsággal

Vágólapra másolva!
Nehezen jutnak hitelhez a vállalkozások, demoralizáltak az állást kereső munkanélküliek, és semmi sem utal arra, hogy fellendülne a közeljövőben a globális foglalkoztatási helyzet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy néhány régióban úgy tűnik, újraindult a gazdasági növekedés, aggasztó a globális foglalkoztatási helyzet, és semmi nem utal arra, hogy fellendülés következne be a közeljövőben - közölte a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) 2012. évi Munkaügyi világjelentése.

A közlemény szerint még mindig körülbelül 50 millió munkahely hiányzik a válság előtti időszakhoz képest. A tanulmány szerint a fejlett gazdaságokban sok álláskereső vált demoralizálttá, ami csökkenti az esélyt az új munkahely megtalálására. Emellett a kisvállalkozások esetében korlátozott a hitelhez való hozzáférés, és ez idővel negatívan befolyásolja a befektetéseket, és akadályozza a munkahelyteremtést. Ezekben az országokban, elsősorban Európában, nem várható a foglalkoztatás fellendülése 2016 végéig, kivéve, ha drámai változás következik be a politikai irányvonalakban.

A jelentés emlékeztet, hogy a foglalkoztatási ráta csak 36-ból 5 fejlett gazdaságban emelkedett 2007 óta, a fiatalok körében mért munkanélküliségi ráta pedig a fejlett országok 80 százalékában és a fejlődő országok kétharmadában nőtt. Magyarországon az első negyedéves adatok szerint minden negyedik fiatal munkanélküli volt.